Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Купуват два електромобила за екоинспекторите и екобус за гробищния парк в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 18.03.2016Коментари (2)4189
©
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Димитър Николов представиха пред кметовете от Бургаска област възможностите за кандидатстване по проекти по финансовите механизми, управлявани от МОСВ - Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Националният доверителен екофонд /НДЕФ/. На срещата присъстваха още зам.-министърът Атанаска Николова, областният управител Вълчо Чолаков, директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, Ренета Георгиева от Басейнова дирекция "Черноморски регион" и кметовете от областта.

"Финансовата рамка на новата програма "Околна среда" 2014-2020 г. е 3,5 млрд. лв. От тях близо 70 % са заложени за сектор "Води" и изграждане на ВиК инфраструктура. Новото е в подхода - общините няма да са бенефициент, както през изминалия програмен период, а това ще бъдат ВиК дружествата. Отпускането на средствата по проектите в сектора през новия период ще става за агломерации с над 10 000 жители и след изготвено регионално прединвестиционно планиране /ПИП/", запозна присъстващите министър Ивелина Василева.

"Община Бургас е вече провежда процедурата обществена поръчка за избор на изпълнител на ПИП, а следващата седмица в Бургас пристига екипът от експерти, които ще работят по проучването", допълни кметът Димитър Николов.

"Друга нова ос е за управление и превенция на риска от свлачища и наводнения. Със средствата по нея ще се изградят 6 центъра за реакция при кризи и бедствия", допълни още министър Василева.

В сектор "Отпадъци" средствата ще бъдат за финансиране изграждането на аеробни компостиращи инсталации, а след това и на анаеробни инсталации за биоразградими отпадъци. Другата приоритетна ос е за сектор "Въздух".

Министърът на околната среда и водите заяви, че ресурсът на втория финансов механизъм ПУДООС е насочен предимно към секторите Води и Отпадъци и на местата, на които е най-необходимо. За Община Бургас това са водните проекти в Българово, Маринка, Черно море и Рудник; за Община Созопол - това е Равадиново.

"Заложените в бюджета средства по линия на НДЕФ са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществените сгради. Новото в този програмен период е стартиране на демонстрационна програма с частично субсидиране на закупуването на електро автомобили и хибридни автомобили за нуждите на държавните и общински администрации по Националния доверителен екофонд /НДЕФ/", сподели министър Василева.

"В момента Община Бургас подготвя документацията за закупуването на два такива електромобила за екоинспекторите и един екобус за гробищния парк, средствата за които ще дойдат именно от Националния доверителен екофонд", разказа кметът Димитър Николов.

Ивелина Василева допълни още, че това са трите финансови инструмента, които управлява Министерството на околната среда, и които са насочени към общините, в полза на гражданите и грижите за околната среда.

За миналата година по ОП "Околна среда" в Бургаски регион са финансирани 26 проекта на обща стойност 460 млн. лв. Изградени са 6 пречиствателни станции за отпадъчни води в Несебър, Равда, Поморие и Созопол, 142 км. водопроводни мрежи и канализация, сред които са и проектите в бургаските квартали Горно Езерово, Минерални бани и Ветрен и 2 регионални системи за управление на отпадъците в Бургас и Малко Търново.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: