Магистрала "Черно море" влезе в приоритетите на властта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
14:31 / 31.07.2013
3245
Правителството прие регионални планове за развитие на шестте региона в България - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Те са за периода 2014-2020 г. и са част от пакета документи за стратегическо планиране на регионалното развитие. Седемгодишният период, за който се разработват плановете, съвпадат с програмния период на кохезионната политика и структурните инструменти в ЕС.

Стратегическите цели на регионалната политика в Североизточния регион са насочени в няколко сфери, съобщиха от правителствената пресслужба. Сред тях е развитието на пътната и ж.п. инфраструктура на общоевропейските транспортни коридори - доизграждане на автомагистрала " Хемус", строителство на скоростни пътища Русе-Шумен, Варна-Дуранкулак и магистрала " Черно море". Друг приоритет е развитието на Пристанище Варна като основен логистичен център за връзка, както и оказване на подкрепа за икономиката, свързана с морето.

Идеята е Варна да се утвърди като град с транснационално значение според европейската класификация на урбанистични ядра, която има потенциал да се включи в категорията градове с общоевропейско значение.

Властта през следващите седем години ще заложи също на научната инфраструктура, технологични паркове и офиси за технологичен трансфер. Сред приоритетите е и развитието на туризма и във вътрешността на района на база природно и културно наследство и обогатяване на туристическите продукти. Във фокуса на вниманието ще бъде също аграрният сектор, подобряването на конкурентоспособността на селскостопанското производство и активизирането на селските райони.

Източник: Дарик


Виж коментарите (14)

Още по темата (9):
12.09.2023 Важни новини за строежа на магистрала "Черно море", която ще свърже Варна и Бургас
01.02.2021 НФСБ: АМ "Черно море" трябва да остане приоритет и за следващото управление на страната!
25.02.2014 Китайци потвърдиха интереса си да изграждат АМ "Черно море"
19.11.2013 Строим магистралата между Варна и Бургас с още 5 държави
11.11.2013 Регионалният министър: Строежът на АМ "Черно море" може да започне най-рано след 2 г.
02.07.2012 Голям интерес от чужди фирми към АМ "Черно море"
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).