Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мануелян: Начинът на управление на Бургас трябва да бъде модел на национално ниво
Автор: Екип Burgas24.bg 11:58 / 13.10.2014Коментари (0)1660
© Burgas24.bg
Кръгла маса на тема: "Социалната икономика и социалното предприемачество в България. Възможности за заетост и предизвикателствата пред младите хора" започна днес в Морското казино в Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

На събитието присъстваха: зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, областният управител на Бургас Павел Маринов, представители на социалното министерство, неправителствени организации, младежи. Форумът предстои да се проведе в два модула. Първият обхваща - развитието на социалната икономика, а на втория ще се дискутира проблемът с безработицата на младите хора в община Бургас, както и възможностите за тяхното ангажиране.

Кръглата маса откри проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, след което присъстващите бяха приветствани от представителите на местната и държавна власт.

"Бургас е бил винаги отворен към проблемите на хората и особено към проблемите на младите. От момента на идентификацията на проблема до неговото разрешаване трябва да има обществен консенсус. За да има такъв, освен да се вслушваме в младите хора, в него трябва да участват и всички институции, които имат отношение към проблема - държавата, местните власти, неправителствените организации, бизнеса, хора, представители на академичността, каквито има и в Бургас, защото те са владетели на теоретичните знания, които трябва да се приложат на практика. В това отношение мога да се похваля, че Бургас е най-бързо развиващият се град. Начинът на управлението му би трябвало да бъде модел на национално ниво, защото ние работим много добре с държавните власти, независимо на коя политическа партия са представители. Затова има и добри резултати. Като най-бързо развиващ се град, Бургас предлага и много потенциални инвеститори, които имат уникални възможности и за комуникация, и за развитие на бизнеса в града", каза зам.-кметът Лорис Мануелян.

"Едни от най-основните предизвикателства за реализация на младежите на пазара на труда са свързани с неадекватната подготовка за прехода "образования - пазар на труда", липсата на традиции и култура за разкриване на работни места за младежи и за насърчаване на предприемачеството. До месец ще проведем изследване сред последните паралелки на всички средни, професионални учебни заведения в България, за да се види какъв е потенциалът на младите хора в последната година от завършването на средното образование. Ще видим дали и защо те напускат България. Ще изследваме причините за това. Темата ще бъде представена широко днес на всички заинтересовани страни, защото интервенция трябва да се прави, когато е моментът, а не когато децата вече заминат", каза професор Дулевски.

57 000 е броят на неработещите младежи в България. Общо броят на регистрираните безработни в страната е 340 000.
Броят на безработните от 15 до 24 г. възраст е 23, 3 %, което в сравнение с миналата година е с 5,4 % по-малко, сочи статистиката.

Тази година младежите са обект на специално внимание. 110 млн. са предвидените пари за България по линия на Европейската заетост. Общо ЕС е предвидил 6 милиарда за страни с над 25 % заетост при младите хора.

"Така, че пари има и ще бъде престъпление, ако те не се усвоят", каза още професор Дулевски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: