Местят трафопостове извън жилищните сгради

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:09 / 08.11.2012
1666
Предложили сме преместването на 18 трафопоста извън жилищни сгради, тъй като има техническа възможност и може да се осигурят нови строителни петна. Това каза Красимира Черкезова, началник отдел "Контрол на строителството и въвеждане в експлоатация" в Община Бургас след края на проверката на трафопостове в града.

Тези трафопостове са предимно в комплексите "Братя Миладинови", "Лазур" и "Зорница". Черкезова обясни, че за тези трафопостове, за които няма възможност да бъдат изместени от жилищните сгради, те се намират предимно в ЦГЧ, работната група, която направи проверката е изискала монтирането на система, която има превантивен характер. Нормативната база не изисква монтирането на подобна система, но тя ще следи автоматично важните показатели - за повишаване на температурите, за загазоване на помещенията.

"Тя ще бъде една превантивна система, която автоматично при нарушаване на някои от показателите, ще изключва. Така няма да се налага служител на дружеството да идва на място, а системата ще го прави. Това сме препоръчали на тези трафопостове, които ще останат в жилищните сгради.

Проверката бе инициирана след взрива на трафопост в жилищна сграда на ул "Хан Крум 11" в центъра на Бургас. Тогава два апартамента бяха разрушени, пострадали нямаше. Работната група извърши огледи на място и по документи на всички трафопостове в жилищни сгради или непосредствено до тях. Задачата бе да се установи състоянието на помещенията и съоръженията в тях, показателите за шум вибрации и електромагнитни полета, които биха повлияли на здравето на обитателите, както да се види дали има предвидени и дали има обезопасителни мерки, налагат ли се реконструкции и налага ли се преместване на съоръженията извън сградите. Издадени бяха предписания, с които кмета Димитър Николов задължи експлоатационното дружество да изпълни обезопасителни мерки. В повечето случи те са по отношение на оборудване на пожаротехнически и предпазни средства, нещо което масово е липсвало в трафопостовете.

"Има изискване на пожарната, според което освен оборудване, трябва да има плътни стени към съседни помещения - да са обезопасени с плътни зидове. Направили сме такива предписания. Вентилацията е важна за такива помещения, защото може да се предотврати загазоване. Мисля че с работата, която свършихме максимално сме предотвратили максимално бъдещи инциденти", посочи Черкезова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (45):
26.02.2014 EVN: В трафопоста категорично не е имало взрив, това е стандартна техническа авария
26.02.2014 Във "Възраждане" над 5 ч. е нямало ток заради инцидента с трафопоста
26.02.2014 Нов взрив на трафопост в Бургас, гражданите се стреснаха
18.10.2013 Спасените от взрива на трафопоста в Бургас дадоха курбан
15.10.2013 Година след взрива на трафопост в Бургас виновни още няма
18.07.2013 Прекратиха досъдебното производство за взривения трафопост в Бургас, май няма виновни
Още новини от Новини от Бургас:
Жечо Станков оглави листата на ГЕРБ-СДС за Бургас
Опасно време!
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).