Общината пусна нова поръчка за ултрамодерния дрон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
10:29 / 12.02.2016
4434
За втори път Община Бургас пусна обществена поръчка за доставка на ултрамодерен дрон. Предишният търг бе прекратен, понеже само един кандидат бе подал оферта. Атанаска Николова, която тогава беше зам.-кмет, съобщи за Burgas24.bg, че от Общината искат да има съревнование, за да бъде избран най-добрият апарат.

В дългосрочен аспект се очаква апаратурата да бъде полезна не само за обследване на чистотата на морските води, но и при разрешаване на проблеми, свързани с бедствия и аварии както в морската акватория, така и на сушата. Новата техника ще бъде в услуга както на Община Бургас, така и на Пожарна безопасност и на Морска администрация.

Дронът ще бъде използван за опазването на морските води в бургаския залив, но ще бъде и в услуга на Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район-Варна и Института по океанология към БАН. Техниката ще бъде ситуирана в Бургас.

Закупуването на апаратурата е част от проекта "Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води - (MARLEN)". Той се финансира по програма "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Водещ в проекта е Института по океанология към БАН, с партньори Общината Бургас и Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район-Варна.

Обществената поръчка е за доставка на безпилотна летателна система, която включва безпилотен летателен апарат (БЛА) и камери за видеонаблюдение. Безпилотният летателен апарат е с фиксирано крило и вградена камера, предназначена за пилотиране на БЛА от оператор в преносима наземна контролна станция. Апаратът трябва да е в състояние да пренася камера за видеонаблюдение (електрооптична или мултиспектрална, или комбинирана), чрез която дистанционно да се извършват професионални научно-изследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица, в частност плажове и морската повърхност в реално време, както и в офлайн режим.

"Доставяната безпилотна летателна система трябва да е оригинална, нова, неупотребявана. Тя следва да бъде продукт на серийно производство, да не е продукт на текущи научноизследователски разработки, които не са доказали експлоатационните си преимущества и за които към момента на изпълнението се провеждат проби и изпитания", са част от изискванията.

Прогнозната стойност на поръчката е около 140 хил. лв. без ДДС.

Виж коментарите (5)

Още по темата (8):
31.10.2016 Общинският дрон излетя, вижте първите му минути във въздуха
31.10.2016 Ето го ултрамодерния общински дрон, трима министри гледат първия му полет в Бургас
12.10.2016 Модерният общински дрон е вече в Бургас, ще "излита" от автогара "Юг"
05.08.2016 Общинският ултрамодерен дрон пристига скоро, чудят се къде да го паркират
20.05.2016 Близо 170 000 лв. ще струва общинският дрон
06.11.2015 Дронът на община Бургас - високотехнологичен малокалибрен самолет
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).