Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха зеленчукова борса по старндартите на ЕС в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 18:12 / 07.12.2010Коментари (0)2917
©
Първата зеленчукова борса по всички стандарти на ЕС бе официално открита в Бургас на 7 декември. 1.5 млн. евро е инвестирало в изграждането й "Бутед" АД - собственик на тържището, с което дружеството се определя и като най-големия инвеститор в Бургас за 2010 г. Да поздравят собственика за куража му да извърши вложения в условията на тежка стагнация на пазара на откриването дойдоха областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров и кметът на Бургас Димитър Николов, които заедно с изпълнителния директор на "Бутед" Кирил Стамболиев прерязха лентата и дадоха старт на законната търговия с плодове и зеленчуци в града. С богуугодното дело, което ще гарантира здравето на потребителите и ще даде своя принос в развитието на българското зеленчукопроизводство ги поздрави и стр.иконом отец Беров.

Новата зеленчукова борса, която носи името "Бургас", ще помогне да се сложи край на хаотично развиващия се зеленчуков пазар в града. Изградена според всички изисквания на Закона за стоковите борси и тържищата, бургаската борса още преди откриването си може да се похвали със 100% запълнени халета, подчерта кмета Димитър Николов. Общината ще разчита на собственика на тържището да изпълнява стриктно ангажимента си по контрола на продаваните тук продукти, защото от подобни борси се снабдяват бургаските училища и детски градини.

Изграждането на подобни търговски обекти с всички съвременни удобства и отговярящи на всички хигиенни и здравни норми, е инструмент в борбата с незаконната търговия, каза областният управител Константин Гребенаров -незаконните обекти сами ще отмрат. Той определи Зеленчукова борса "Бургас" като изключителна придобивка за жителите на града, на които вече може да се гарантира, че ще консумират качествени плодове и зеленчуци.

Зеленчукова борса "Бургас" е разположена в Северната промишлена зона на града, върху площ от 16 дка, от които 3.5 дка са покрити.Лицензирана е от Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБ/. Разполага с 49 халета с различна площ - най-малките клетки са по 60 кв.м. Изградени със специални термоизолиращи панели те създават всички удобства за търговците на едро и отлични условия засъхранение на стоката им. Всички халета вече са наети. Всеки от търговците разполага и с паркомясто за лек и товарена автомобил. За приходящите производители и търговци от вътрешността на страната е предназначен специален паркинг с над 100 паркоместа, а достъпът до него се контролира от софтуер. Изградени са и подходи, които улесняват достъпа на посетителите - инвалиди. Създадени са всякакви удобства за търговци и посетители - санитарни възли, бани и тоалетни, както и стаи за отдих и почивка, ако на търговците се налага да престоят няколко дни, докато продадат продукцията си. Добре оборудван и модерен ресторант ще обслужва гости, клиенти и наематели в тържището.

Масивна ограда отделя целия борсов комплекс, а достъпът до него осигуряват двата портала за вход и изход. Настилката е от качествен асфалт, посетители и търговци вече няма да газят локви и кал, облаци прах няма да се полепват по хранителните стоки.
Като собственик и мениджър на тържището "Бутед" се ангажира и с качеството на продаваните в него продукти - зеленчуци, плодове и цветя, каза Кирил Стамболиев. Всички предлагани тук стоки трябва да се придружават от документи за произход, за съответствие с изискванията за качество и безопасност на храните, със санитарните, ветеринарно-санитарните, хигиенните и всички други норми, издадени от контролните органи. Във всяко от работните помещения са създадени условия за извършване на контрол от ДВСК и РИОКОЗ.

Интернет страница вече информира производители, търговци и потребители за наличните продукти и цените им.

При добри икономически показатели "Бутед" АД има планове да разшири зеленчуковата борса, каза пред журналисти Кирил Стамболиев. Тържището е изградено върху собствен терен, придобит през 80-е години на миналия век. Съседният терен от 16 дка е също собственост "Бутед" . Там дружеството планира да изгради бъдещата нова част на борсата и районът ще се превърне в своеобразен център на търговията с хранителни продукти в региона.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: