Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вълчо Чолаков с дългосрочно решение за справяне с наводненията в Бургаско
Автор: Иван Сотиров 12:54 / 12.02.2021Коментари (0)1283
©
Областният управител Вълчо Чолаков поиска ежегодно почистване на четирите реки, вливащи се в езерото Мандра, река Факийска, Средецка, Изворска и Русокастренска. Това е едно от нещата, които ще даде дългосрочно решение на наболелия проблем с наводненията.

Пример за такова е почистването на река Русокастренска през 2018 година, за което Министерски съвет отпусна близо 62 хил. лв. От тогава, вече трета година в този район няма проблеми. Чолаков настоява още за извършване на проучвания и евентуално изграждане на допълнителни диги. Според областния управител, опитът от последните години показа, че освен почистването, трябва да се вземе предвид и друго важно обстоятелство. Експертите наблюдават, че дъждовете се изсипват за много кратко време в големи количества. Липсва равномерност. Вероятно ще се наложи преизчисляване размерите на дигите и сеченията по речните корита, така че да отговарят на настоящите климатични условия.  Природата се променя, за да се избегнат бедствия, трябва да се адаптира изграденото към промените. Вече текат  проучвания по темата. Всичко, с което разполагаме като съоръжения е изграждано в друго време, при различни условия и цифри от днешните. Това е мнението на експертите, които Чолаков събра на среща, за да иска от тях конкретни решения. Този подход ще е полезен за всички места на територията на област Бургас където обичайно се наблюдават наводнения.

Чолаков обходи селищата в областта, които пострадаха от последните валежи. В с. Кости едно от възможните решения е удълбочаване на съществуващия през селото дол и изграждане на по-високи стени. Така дерето ще поема по-голямо количество вода и ще се избегне разливът, водещ до наводнения. Областният управител се надява след като са индентифицирани проблемите да се намери и необходимото финансиране.  

По повод битовите отпадъци, които реката в Средец изхвърли в града, Чолаков настоява да се използва цялата строгост на закона срещу лицата, които си позволяват да я превръщат в нерегламентирано сметище. По думите на областния управител, ако хората не спрат да изхвърлят боклуци и всяка година институциите да чистят ефектът ще е същия. Въпреки, че е извън сферата му на компетентност областният управител се ангажира да съдейства за по-бързото изчистване на проблемните места.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци бе сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си, липсата на средства го принуди да търси алтернативни методи като използване труда на лица лишени от свобода. За шест години по този начин са изчистени хиляди метри речни участъци в област Бургас. С готов проект за европейско финансирани Чолаков опита да осигури багер, с който администрацията да чисти със собствени сили, независимо от ограничения си бюджет. За съжаление средствата не бяха отпуснати. Въпреки това областният управител настоява за реализирането на тази идея, която би дала оперативност и възможност за бърза реакция в най-критичните точки на областта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: