Засилват екоконтрола на "Кроношпан“! Граждани се включват в проверките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:50 / 02.11.2018
3613
Министърът на околната среда и водите Нено Димов лично ще посети Бургас, за да проведе срещи във връзка с изпълнението на мерките за осигуряване на чистотата на въздуха в града.

Това стана ясно след среща, инициирана от бургаските депутати от ГЕРБ. Те поискаха спешен разговор с екоминистъра във връзка с опасенията на гражданите за качеството на въздуха в морския град и нивата на замърсяване. Акцент по време на срещата бе работата на оператора "Кроношпан“ във връзка с изпълнението на негов план за план за действие от 2017 г., съдържащ комплекс от екологични мерки.

"Отговорна задача на всички нас и като народни представители, и като част от гражданското общество, е да следим за качеството и чистотата на въздуха в Бургас. Особено когато имаме сигнали от бургазлии, техните притеснения са и наши, ето защо инициирахме подобна среща. В непрекъснат контакт сме със община Бургас по темата, както и с ангажираните органи“, коментираха народните представители.

Освен лично посещение в Бургас в близките седмици, министър Димов пое ангажимент да се извърши стриктна проверка. Тя ще се фокусира върху изпълнението на поети краткосрочни и дългосрочни мерки от страна на "Кроношпан“. Заявено бе ускоряване на изграждането на постоянна изолираща ограда, както и да се изисква оформяне на "зелен пояс“ около предприятието с бързорастящи  високи дървета.

"С министър Димов и колегите обсъдихме по какъв начин може да се засили контролът и да се разширят изискванията към оператора. Една от стъпките е включване на постоянен собствен мониторинг и ускорено въвеждане на най-добрите налични техники - допълнителни филтри. По този начин ще се засилят ангажиментите за недопускане на замърсяване“, коментира Ивелина Василева, която е и председател на парламентарната комисия по околната среда и водите.

За да бъдат жителите на Бургас част от този процес и да разчитат на коректна информация, от МОСВ се ангажираха с участие на граждани в предвидените проверки от контролните органи и отчитането на резултатите от тях.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
06.02.2019 ОЗБГ пита институциите за отрязаните дървета край "Кроношпан"
19.11.2018 Министър Димов посети Бургас, обсъди мерки за подобряване работата на "Кроношпан“
13.11.2018 Живко Табаков: Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже имат ли доверие гражданите в институциите
13.11.2018 Общински съветник пита колко ще струва на бургазлии референдумът за въздуха
12.11.2018 Кметът Николов подкрепя инициативата на общинските съветници за чистота на въздуха! Предлага допълнителни мерки
29.10.2018 Бургазлии, време е да кажете: Пречи ли ви "Кроношпан" и искате ли да дишате чист въздух
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).