Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Здравният министър откри Центъра за ранна диагностика на онкологични заболявания в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:34 / 25.04.2014Коментари (3)2232
©
Центърът за ранна диагностика на онкологични заболявания, който се намира на територията на МБАЛ-Бургас, бе открит официално днес от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Модерната апаратура, закупена по проекта, трябва да постави Бургас на водещо място в Югоизточна България при ранното диагностициране на раковите заболявания.

МБАЛ-Бургас вече разполага с ядрено-магнитен томограф, многодетекторен компютърен томограф, рентген, дигитална ехографска система, ендоскопска апаратура, бронхоскоп, гастро и колоноскоп, система за архивиране и разпространение на образи (PACS). Общата стойност на проекта е 4 778 081.02 лв.

"С парите, които са останали, ще бъде закупена мамографска апаратура", обеща министър Андреева.

Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме. Центърът ще е най-полезен освен за бургазлии и за жителите на област Ямбол или общо за 580 000 души. Само пациентите на МБАЛ-Бургас за година са 32 000 души. За съжаление 10% от тях страдат от ракови заболявания.

"Благодаря на министъра на здравеопазването в лицето на д-р Андреева и на ръководния екип по проекта, в лицето на инж. Таскова, че проектът бе реализиран в пълния си обем при това без да се налага МБАЛ-Бургас да доплаща и 1 лев. Центърът за ранна диагностика на рака е от голяма полза за целия регион, а и за чужденците, които живеят в областта", каза д-р Миразчийски.

МБАЛ-Бургас разполага с ядрено-магнитен резонанс за първи път. Апаратът има максимален набор от бобини за почти всички медицински изследвания - на млечни жлези, коляно, гръбначен стълб, глава и др. и позволява триизмерен образ. Помислено е и за пациентите с клаустрофобия - апаратът има къс тунел, за да не предизвиква тревожност у подлагащия се на изследването. Предимството на ЯМР е, че позволява детайлно представяне на различни части и региони на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи. Той е от особена важност при откриване и диагностициране на широк спектър от болести в ранен стадий. Също така дава и много точно информация за това дали едно раково образувание е доброкачествено или злокачествено.

Центърът за ранна диагностика на рака бе представен от инж. Станка Таскова - национален координатор на средносрочната рамкова инвестиционна програма на министерството на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

На откриването на Центъра присъстваха и областният управител Павел Маринов, зам. -кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Регионалният център за ранна диагностика на онкологични заболявания бе изграден със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
техника и сгради добре-но къде са специалистите??? ускорителя още не е пуснат вероятно...
0
 
 
Няма значение кои го открива. Това е заслуга на кмета , другото е параван.
-1
 
 
какво правят тия долните? откъде накъде ще режат лентата те?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: