Зоозащитници отговарят на бургазлията, който се обяви против позицията "Ловец на котки"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
13:14 / 09.02.2018
8805

Като родена и израсла в Бургас, съм се нагледала от малка на измъчвани от деца котенца, котета без очи, без опашки, убити и лежащи по тревните площи, мъчещи се, отровени животни, заседнали в решетки бременни котки, мъчещи се да намерят място където да родят малките си, паднали в шахти, размазани по асфалта котки и безброй още примери, показващи, че мястото на котките не е на улицата. 

Това написа до Burgas24.bg зоозащитничка в отговор на писмото, което публикувахме вчера относно позицията "Ловец на котки". Жената, определяща себе си като "запозната с проблема" отговаря на въпросите, отправени от наш читател. Публикуваме позицията й без редакторска намеса:

"Поради факта, че на улицата няма нормални условия за живот на тези животни, най-нормалният начин да се спре увеличаването на популацията им е кастрацията. Община Бургас осъществява кастрационна програма от 2010г. Тук вече е ролята на така наречения ловец на котки, който хваща с капан котките, носи ги за операция - кастрация в клиника "Мобивет" в к-с "Славейков", след което ги взема и настанява в помещение за следоперативно възстановяване и на следващия ден ги връща по местата от където са взети животните.

Ловецът не трябва да хваща животни под 5-6 месечна възраст, които са твърде малки за кастрация, а също така и животни във видимо недобро здравословно състояние. Хубаво е да стане ясно, че залаването на котки с цел кастрация е единственият хуманен начин да се ограничи популацията им, която както знаете е твърде нараснала. На улицата са лишени от дом, от храна и вода, от обезпаразитяване и лечение. Шепа хора обгрижват безброй животни и не смогват нито с храна, нито с лечение, нито пък могат да им осигурят дом. Всеки, който е ежедневно сред животните и ги храни и лекува, е наясно, че кастрацията е наложителна за да се ограничи броят на бездомните страдащи животни.

Пиша това от позицията на човек, който е ежедневно сред тях, осигурявайки им топла храна, вода, лечение, къщички и като човек, на когото му е писнало да събира трупове от улицата и междублоковите пространства. Доста от бургазлии решават да се справят с нарастването на популацията като изтровят животните, като стрелят по тях, като пускат кучетата си за да ги удушат, така че единствения хуманен начин остава кастрацията".

Междувременно от СНЦ "Сърце за животните" уточниха пред Burgas24.bg какви документи са необходими на кандидатите за позицията "ловец на котки".

Кандидатите подават следните документи в деловодството на Община Бургас адресирани към
дирекция "Околна среда": 
 
1. Заявление до кмета на Община Бургас;

2. Професионална автобиография;

3. Копие на документ за придобита образователно -квалификационна степен;

4. Копие на трудова книжка;

5. Копие на свидетелство за управление на МПС


Виж коментарите (14)

Още по темата (2):
08.02.2018 Бургазлия се възмути на обявата за "Ловец на котки“: Не закачайте един от символите на Бургас!
03.02.2018 Работа-мечта: Община Бургас търси ловец на котки, условие – да обичаш
животните
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).