Ето къде може да пътувате без да се притеснявате за безопасността си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
23:12 / 09.07.2023
382
Знаете ли коя е най-безопасната държава в света? Глобалният индекс на мира (GPI), годишна класация на най-безопасните страни в света от Института за икономика и мир класира страните по огромен набор от фактори, от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти. И така, коя държава излезе на върха на тазгодишния GPI? Коя е най-безопасната страна? Кое е мястото, където може да пътувате без да се притеснявате? 

Това е Исландия. Държава, която оглавява анкетата всяка година от далечната 2008 година насам. Благодарение на ниските нива на престъпност, но също и на ниските военни разходи и ниските нива на международни конфликти, Исландия отново е най-безопасната страна в света.

Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови.

Тя е страна с пазарна икономика, с относително ниски данъци в сравнение с другите страни членки на ОИСР. Тя поддържа т. нар. Скандинавска социална система, която предоставя универсално здравеопазване и висше образование за своите граждани. Исландия се нарежда високо в икономическата, политическата и социалната стабилност и равенство. Исландия работи почти изцяло на възобновяема енергия. 

Във връзка със световната финансова криза (2007 – 2008), цялата банкова система се проваля през октомври 2008 година, което довежда до тежка депресия и значителни политически вълнения. Много банкери са осъдени на затвор. Страната фактически се оказва на границата на банкрутирането. По-късно икономиката значително се възстановява, в голяма степен благодарение на скока в туризма. 

Исландската култура се основава на скандинавското наследство на нацията. Повечето исландци са потомци на германски и келтски заселници. Културното наследство на страната включва традиционните исландска кухня, исландска литература и исландски саги. 

1 март е ден на бирата в Исландия. На този ден всеки възрастен трябва да изпие толкова бира, колкото може. Така се отбелязва приемането на Закона за бирата, който действа в страната от 1989 година. По време на празника се провежда бирен фестивал, през който туристите могат да се присъединят в столицата Рейкявик към обществото на студентите, разпиващи в най-шумните кръчми на града. Надпиването продължава до ранни зори и е ограничено единствено от цената на кехлибарената напитка – една от най-високите в света (около 8 евро за литър). Въздържателите отбелязват празника с надбягвания със снегоходи, а децата – с правене на скулптури от сняг.

Всяка година столицата Рейкявик е домакин на фестивал на изкуствата, на който се представят театрални постановки, концерти, опери и представления на клоуни, мимове и жонгльори от цял свят. Фестивалът се провежда от 1970 година.

Ето десетте най-безопасни държави в света в момента според Global Peace Index.

Исландия

Дания

Ирландия

Нова Зеландия

Австрия

Сингапур

Португалия

Словения

Япония

Швейцария

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кобрата печели "Островът на 100-те гривни"?
Той е голям талант ще го гледаме по-често на малкия екран
Гатьо тотално отсвири Бони
Наша актриса стана жертва на известен онлайн сайт за дрехи и аксе...
Красива репортерка на Нова телевизия слага край на кариерата си
Тази звездна двойка е на път да изненада всички


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).