Христо Грозев: Навални е прекарал 270 дни в карцер

Автор: Ния Прелджич
Коментари (0)
09:45 / 24.04.2023
439
"270 дни Алексей Навални е прекарал в карцер, което е абсолютно незаконно и противоконституционно по руските закони", каза Христо Грозев пред bTV .

"Това само по себе си води до много сериозни последици за здравето на един човек и всъщност именно затова е незаконно", каза българският журналист. 

"Той има множество заболявания, които може би са свързани с това, че беше отровен с Новичок, чийто ефекти не са известни. Той е загубил около 25 килограма през последната година, знаем, че има много силни болки в гръбначня стълб и стомаха и не получава абсолютно никаква квалифицирана медицинска помощ. Можем само да гадаем дали това е начин на страната да му оказва психологическо давление, за да може да спре да пуска своите меморандуми против войната дори и от затвора", разказа той още по темата.

Относно обвиненията отправени към него от Русия той поясни, че е обвинен, че е помогнал на колега журналист да напусне страната.

"За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам повече там“, каза той.

Грозев поясни, че тази издадена заповед за арест дава обяснение и за причината поради която той е бил включен в списъка за международно издирване през 2022 г. той е обвинен в това, че е помогнал на руския журналист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна. "Това е наш колега, чиито разработки публикуваме в "Белингкат“, уточнява още той.

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. "Тогава му бяха иззети паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден – нещо, което се случи с много негови колеги“, разказа още Грозев.

Разследващият журналист поясни още, че би помогнал на всеки негов колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване. Задочният арест от страна на Русия вероятно няма да му позволи да пътува в някои държави, които се определят като приятелски или имат сключени договори за екстрадиция с Москва.

"Сам по себе си арестът е абсурден – задочно да бъда арестуват е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен. Но не знаем към момента в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето потъване по света определено ще бъде ограничено“, каза още Грозев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
15.04.2024 Христо Грозев се страхува да се върне в България
03.05.2023 Христо Грозев оспори заповедта си за арест в Русия
27.04.2023 МВнР няма официална информация от Русия за заповедта за арест на Христо
Грозев
21.04.2023 Руското следствие поиска задочен арест на Христо Грозев за "незаконно преминаване на границата"
13.03.2023 Христо Грозев: Има сериозна опасност за живота ми, но не чувствам страх
20.02.2023 Филмът за Навални, с участието на Христо Грозев, спечели БАФТА
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).