Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
История за деца: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц гей
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 28.01.2021Коментари (3)774
© Deutsche Welle
Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис, разказва "Дойче веле".

Според правителството в Будапеща купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите.

Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Детската книжка стана бестселър

"Приказна страна за всички" бе публикувана в края на септември и реакциите не закъсняха. Заместник-председателката на радикалната дясна партия "Наша родина" Дора Дуро разкъса екземпляр от книгата пред камерите. Началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гулаш нарече книгата "хомосексуална пропаганда" и заяви, че ще предприеме мерки срещу институциите, които я използват с учебна цел.

И премиерът Виктор Орбан се включи в дебатите, казвайки, че Унгария толерира хомосексуалността, но настоя: "Оставете нашите деца на мира".

Целият политически фурор около книгата я изстреля на върха на класациите. Първият тираж от 1500 бройки бе изчерпан за две седмици, досега са продадени около 30 хиляди копия. "Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството", казва пред Дойче веле Доротя Редай, координаторка на проекта. "С покупката те символично застават срещу разделението, сексизма и хомофобията в тази страна."

ЛГБТ+ общността като враг

За разлика от Полша, където представителите на ЛГБТ+ общността отдавна са демонизирани, унгарското правителство досега рядко засягаше темата. Но това се променя. През май на транссексуалните бе официално забранено да променят пола, с който са се родили. През декември правителството на Орбан промени конституцията така, че ясно да е посочено: "майката е жена, а бащата - мъж". Същевременно правото за осиновяване от еднополови двойки беше ограничено. Още през 2019-а година председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер сравни хомосексуалните двойки, които искат да осиновят деца, с педофили.

Политическите наблюдатели очакват засилване на тенденцията за ограничаване на правата на ЛГБТ+ общността. "Виждаме, че партията "Фидес" започва кампания срещу т.нар. "джендър идеология", казва политологът Даниел Микеч от института "Републикон" в Будапеща. Целта е на предстоящите през 2022-а година гласът на избирателите да се спечели чрез емоционални послания. "За разлика от 2017-а година няма миграционна криза, от която правителството на "Фидес" да се възползва политически", обяснява Микеч.

Доротя Редай също се опасява, че ЛГБТ+ общността все по-често ще бъде мишена. "ЛГБТ+ хората изглежда са добър враг за правителството", казва тя. Непрекъснато се правят опити те да бъдат представени като заплаха за децата. "Това е политически трик. Защото всички родители искат да защитят децата си", казва Редай.

Скандалът в Брюксел може да се окаже проблем за "Фидес"

Аферата около вече бившия евродепутат от "Фидес" Йозеф Сайер може да попречи на провеждането на широка анти-ЛГБТ+ кампания. Сайер беше разкрит от полицията в Брюксел през ноември на секс парти, на което присъстваха основно хомосексуални мъже. Партито се провеждаше в нарушение на правилата, въведени в Белгия заради пандемията. Освен това у унгарския политик бяха открити наркотици.

Още преди скандалът да добие публичност, Сайер подаде оставка от политическия си пост в Европейския парламент. След това подаде оставка и от партията "Фидес". Премиерът Виктор Орбан приветства напускането на дългогодишния си довереник. Действията на Сайер са "несъвместими с ценностите на нашето политическо семейство", каза той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Може би Снежанка трябва да я прекръстят на Сажда в случая?
+1
 
 
Тоя век е много много сбъркан братлета :Д :Д :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: