Изчезналата подводница "Титан":  Почти нулеви са шансовете членовете на екипажа да са живи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:27 / 22.06.2023
747
Възможността за оцеляване на петимата пътници на борда на подводницата "Титан" бързо се затваря, тъй като запасите от кислород ще свършат в 14:08 ч. българско време днес, предупреди бреговата охрана на САЩ.

Според д-р Илия Щирков, дългогодишен командир на изследователска подводница, почти нулеви са шансовете членовете на екипажа да са живи, ако изобщо още са. "Ресурсът на кислорода може да е изтекъл отдавна. Като се има предвид средната консумация на кислород - към половин литър на човек на минута, те могат да достигнат до 2,5 благодарение на емоционалното си състояние. Ако спят, може да го снижат 0,3", обясни той пред NOVA News.

По думите му почукванията от подводницата означава, че има пингер - устройство, което периодично изпраща кратки ултразвукови импулси. "Дали идва от подводницата или не е трудно да се каже. Дори подводницата бъде открита отгоре с локатори, докато бъде открита долу, на голяма дълбочина и в тъмнината, ще мине поне половин ден. Ще има още един ден спасителна операция, при всички положения излизат извън ресурса на кислород. Съществува и хипотеза да е изляза на повърхността. Подводницата има 7 системи на изплаване, една от тях действа независимо дали е жив екипажът. При всички случаи трябва да изплават при загуба на връзка. Щом не са изплавали, ако са живи и корпусът е здрав, ще се задейства системата, но това не се е случило. Събитието вероятно ще е случило със смачкване на корпуса или увеличаващо наводняване на твърдия корпус", заяви Щирков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Путин готви военна офанзива през лятото, смята журналистът Валери...
Гърция с предупреждение: Следващите няколко дни ще е страшно!
ЕС одобри реформата в пакта за убежище и миграция
Любчо Нешков за новия президент на РСМ: Става дума за нещо много ...
Един от най-влиятелните политици в Европа: Всички ме питат за вис...
Експерт: Новото поколение ракети, което получи Украйна, може да н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).