На този ден в историята: Нацистите нахлуват в Париж

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
08:32 / 15.06.2023
338
Утрото на 15 юни 1945 година за парижани е прогласено от нацистите, които вървейки по улиците на окупирания Париж, обявяват, че е наложен вечерен час от същата вечер. 

Британският премиер Унстън Чърчил с дни се е опитвал да убеди Франция да не търси мир, а да задържи още малко съпротива. Чърчил смята, че американците много скоро ще се включат във войната и ще помогнат на Антихитлеристката коалиция. Френският премиер Пол Реймънд изпраща телеграма на Рузвелт, молейки за помощ - САЩ да обяви война на Хитлер или просто каквато и да е помощ да бъде изпратена на французите. Рузвелт заявява, че САЩ са готови да изпратят материална помощ, но държавният секретар Кордел Хъл се противопоставя на идеята американците открито да обявяват готовността си да помогнат. 

Според Хъл едно обявление за подпомагане на Франция ще бъде прието като формален акт на включване във военния конфликт както от страна на нацистите, така и от страна на съюзниците. 

Близо 2 милиона парижани напускат столицата, а германските танкове вече се движат по улиците на Париж. Гестапо започва своята дейност - арести, затвор, наказания, наказания и други. Свастиката се издига на Триумфалната арка. 

Въпреки неготовността открито да се включат с помощ, САЩ замразява американските активи на Италия и Германия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
Гърция не спира да се тресе
Операцията на Фицо е била успешна, състоянието му е стабилно
Роберт Фицо е с опасност за живота
Експерт по сигурността за стрелбата срещу Фицо: Изваден е духът о...
4 изстрела срещу словашкия премиер!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).