Русия зачеркна "Бургас-Александруполис"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:50 / 25.02.2011
2590
Днес стана ясно, че Русия е зачеркнала проекта "Бургас-Александруполис".

"Страната ни вече не залага на проекта, въпреки че все още има интерес от него", това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. Той обяви, че Русия ще търси обезщетение за провалянето на проекта.

Трансбалканският петролопровод Бургас-Александруполис има капацитет от 35 милиона тона годишно. Петролът трябва да премине от пристанището на Бургас за черноморското пристанище Александруполис на Егейско море.

Русия, България и Гърция подписаха през 2007 г. на междуправителствено споразумение за изграждането на близо 300-километров тръбопровод. За изпълнение на проекта от 6-ти февруари, 2008 год. бе регистрирана компания Trans-Balkan Pipeline BV. Русия притежава 51% от нея, а България и Гърция разделениха поравно 49%. Участници в проекта от руската страна са "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт".

Миналата седмица акционерите в "Бургас-Александруполис" твърдяха, че не възнамеряват да се отказват от проекта. Представителя на руския нефтен гигант "Транснефт" Игор Демин, съобщи, че не било обсъждано нито закриването на проекта, нито пренасочването на количеството нефт, което се планира да бъде транспортирано по този петролопровод към тръбата Източен Сибир - Тихи океан (ВСТО-2).

Според Демин на събранието на акционерите на "Бургас-Александруполис" на 17 февруари в Рим е планирано да се обсъдят задълженията на България и Гърция по проекта. България трябва да финансира проекта със 7,3 млн. евро, а Гърция - със 129 милиона евро.

През декември миналата година стана ясно, че страната ни продължава да настоява, че проектът на петролопровода Бургас-Александруполис не е безопасен за околната среда, и трябва да бъде доразвит. Въпреки това, Гърция, която заедно с България и Руската федерация има намерение да построи тръбата, няма такова възражение.

Виж коментарите (1)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Международни новини:
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).