Големите ученици днес се връщат в клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:28 / 04.02.2021
920
Училищата се готвят да посрещнат в класните стаи учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас. След два месеца на онлайн обучение първи в училище от четвъртък за две седмици се връщат именно те, съобщи bTV. По данни на просветното министерство общо 170 000 ученици, заедно с 30 000 учители.

След тях – 5-ти ,10-ти и 11-ти клас, а след още 14 дни: 6-ти, 9-ти и отново 12-ти. Останалите продължават с уроците от вкъщи.

Докато при по-малките ученици маските са препоръчителни, то за големите са задължителни в стаите. Както и досега лични предпазни средства трябва да се носят и в общите части на училищата.

Училищата създават организация, при която възпитаниците не се засичат по коридорите, а помещенията се дезинфекцираха. Въпреки тези мерки някои родители се обявиха против връщането на учениците.

През целия ден стаите и коридорите в столичните училища се дезинфекцираха. За повече безопасност часовете в четвъртък ще започват по различно време.

"Имаме 4 времеви графика, което означава, че има 4 отделни самостоятелни звена. Целта е да няма взаимодействие и да осигурим безопасност за тях“, каза Таня Иванчева, директор на 55 училище.

На влизане се мери температурата, а цветна маркировка показва кои класове в кои коридори да се движат.

"Ключовата дума е гъвкавост. Използваме контролни за проверка в по-реалната среда. Онлайн ще използваме повече средства – материали в интернет, за да разширим спектъра на нашите методики“, обясни Камен Бонев, учител по математика.

"Когато нашият преподавател застава срещу нас и ни обяснява, е съвсем различно. А при онлайн обучението, каквито и усилия да се положат и от двете страни – резултатът не е същият“, смята Мирела Хаджиева, ученичка в 8. клас.

Други обаче не смятат така. Заради мутиралия вирус в отворено писмо Родителски и учителски организации се обявяват против връщането в клас.

"Присъственото обучение в този момент е изключително опасно! Потенциално опасно за трета вълна“, коментира Ива Недялкова, родител на ученик.

Не може да се даде отговор кога всички ученици ще се върнат заедно в клас, каза в "Тази сутрин“ зам.-просветният министър Таня Михайлова. Не се обсъжда вариантът да отпадат изпити и матури.

"Изпитът е рутинна дейност, не знам някой да е завършил без изпити – по тази логика трябва да отпаднат контролните работи. Тези изпити са много важни в тази ситуация“, обясни Михайлова.

Не се предвижда и промяна на началото на учебната година – остава 15-ти септември. nОт синдикат образование към КТ "Подкрепа“ са провели собствено проучване, според което над 80% от анкетираните не искат учебната година да се удължи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (302):
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 700 000 български ученици прекрачиха училищния праг днес
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
15.09.2023 Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства
15.09.2023 Неда Малчева: Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).