Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Протестанти се обединиха срещу насилието на верска основа
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 21.04.2011Коментари (6)3697
©
По повод нападението над "Свидетели на Йехова" в Бургас на 17.04.2011 г. протестантските църкви в Бургас се обединиха срещу насилието като проява на религиозна омраза към нетрадиционните вероизповедания.

Днес, от 11:00 ч, на пресконференция в х-л "България", Пастор Живко Тончев, бивш общински съветник, представи декларация от евангелски пастори и правозащитни организации, според която този акт на насилие е обвързан с противоречивата и често недообмислена политика на изпълнителната и местните власти по отношение на религиозните групи в страната, които са считани за "нетрадиционни".

Адв. д-р Виктор Костов обърна внимание, че в своя доклад за 2010 г. Държавната агенция "Национална сигурност" третира религиозни общества, които същата счита за "нетрадиционни" по неясни критерии, като непряка заплаха за националната сигурност и пряка заплаха за "дезинтеграцията" на нацията.

Същата терминология присъства в писмо №6700 131 от 9 април 2008 г. на Община Бургас (МКБППМ) и МВР, с което се настоява всички ученици на територията на Бургас да бъдат информирани, че Мормоните, Свидетели на Йехова и евангелските християни са сред "най-основните и опасни секти в страната", които "нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред".

Адв. д-р Костов подчерта, че когато от държавни органи излизат подобни твърдения, противоречащи на основни защитени права в Европейската конвенция за правата на човека и българската конституция, това застрашава религиозния мир в страната. Именно затова в началото на месец април три протестантски църкви и четирима пастори завеждат дело срещу МВР Бургас и Община Бургас за извършена от последните религиозна дискриминация. Исканията са съдът да установи извършена дискриминация от държавните органи и същите да публикуват извинения за писмото и информацията. Заведен е и иск за имуществено обезщетение в размер на 80 000 лв. за нанесените неимуществени вреди.

Относно инцидента в Бургас на 17 април протестантските пастори настояват властите да потърсят съдебна отговорност от извършителите на престъпното насилие над Свидетелите на Йехова. Пасторите изясниха, че има богословски различия между протестантските и йеховистките вярвания и практики, и е погрешно да бъдат отъждествявани с тях или с мормоните, но въпреки това властите следва да извършват необходимото за опазване основните конституционни права на свобода на вярата, съвестта, словото на всички свои граждани. Тези права са основа на свободното и демократично общество и тяхното упражняване трябва да бъде гарантирано от държавата като нейно законово и конституционно задължение.
В заключение адв. д-р Виктор Костов заяви:

"В едно демократично общество следва да се ползват силата на аргументите в политическия, идеен и религиозен дебат, а не да се разчита на насилието, заплахата за живота и здравето на опонента. А на престъплението и унижаването на човешкото достойнство, следва да бъде приложен наказателният закон, като справедлива защита от подобни посегателства над нашите фундаментални права и свободи."



Още по темата: общо новини по темата: 13
28.08.2011 »
21.06.2011 »
22.04.2011 »
21.04.2011 »
20.04.2011 »
20.04.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ами защото и двамата анонимници сте тъпи пръчки и понеже сте най-умните дремете като сополи тука и размишлявате като цървули.Докато някои действат по-някакъв начин,а не да опяват само кой им е крив като някои недоебани булки.Айде'' гении''след като мн. сте наясно с нещата направете вие нещо.ХАХХА ДА ДА щЕ НАПРАВИТЕ.Или както виждам май сте от оная ИЗМЕД СЕКТАНТСКА НАЛИ ПУМИЯРИ МРЪСНИ.
-1
 
 
Защитавайте ги шматки тъпи,да не с ъм краен ама нека да стигне и до вашия дом ,а тогава да ви видя каква песен ще пеете.И как ще се молите да има такива момчета ,че да ви отърват от тези ПОДЧОВЕЦИ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: