Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
ВМРО с подкрепа към Георги Дракалиев, обвинен за инцидента с йеховистите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:02 / 21.06.2011Коментари (0)1832
© Impact Press Group
ВМРО застава в подкрепа на Георги Дракалиев, обвинен от прокуратурата за инцидента преди два месеца пред т. нар. "молитвен дом" на "Свидетелите на Йехова" в Бургас. Тогава протестиращи се сблъскаха с част от пасторите на йеховистите. Дракалиев е областен лидер на ВМРО в Бургас.

Обвинението срещу Дракалиев е по чл. 165, ал. 3 във връзка с чл. 163 от Наказателния кодекс, за това че е бил подбудител и предводител на тълпа за нападение на граждани във връзка с религиозната им принадлежност. Дракалиев е застрашен от наказание до 5 години затвор.

В пресконференция Дракалиев за пореден път обясни, че от разпространените в интернет кадри ясно се вижда, че идва по-късно, не взема пряко участие в инцидента, носи цветя, защото се очаква съвсем друг тип протест - поднасяне на цветя за жертвите на сектите. Дракалиев отново поясни, че по мегафона се е опитал да спре случващото се, а и представителите на ВМРО през цялото време са били далеч от инцидента.

Според лидера на ВМРО, нито един от разпитаните участници в митинга не е посочил нито него, нито ВМРО като "подбудители" на въпросния инцидент. Поради това той не може да си обясни на какво почиват обвиненията срещу него, освен на някакви изсмукани от пръстите недобросъвестни и недобронамерени клевети.

В същото време хора с недвусмислени отличителни белези на "Атака" откровено се сбиха с хора в центъра на самата държава. Никой обаче не повдига обвинение срещу Волен Сидеров, например. В нашия случай обаче бяха учудващо бързи - защото сме по-далеч от камерите и явно сме по-лесни за изкупителни жертви. Този двоен стандарт е срам за министър Цветанов.

В изявлението си Дракалиев пише: "Не намирам вина у себе си за случилото се. Опасявам се обаче, че институциите в този случай работят в условия на натиск. Съчувствам им, подозирам, че не е лесно. Но не приемам аз или ВМРО да бъдем свързвани с "подбудителство и предводителство на тълпа с цел нанасяне на побой и повреждане на чуждо имущество". Протестът, в който участвахме, беше преди всичко протест на съвестта, на загрижеността, на тревогата. На гражданската активност.

Да, случи се и инцидент. Ние не го оправдаваме, но го разбираме: случилото се е логичен изблик на гняв срещу дългогодишната дейност на "Свидетели на Йехова" и техните висши представители, които са виновни за хиляди разбити съдби. Причината за инцидента е бездействието на институциите по отношение на опасната дейност на сектите у нас."

ВМРО продължава да настоява за пълна проверка на дейността на всички религиозни организации в България и пререгистрацията им. Искането ни е внесено в Дирекцията по вероизповеданията и е адресирано до директора й Емил Велинов. ВМРО предлага и промяна в Закона за вероизповеданията със силно ограничителен режим за регистрация на нови вероизповедания. ВМРО продължава да иска и забрана на дейността на опасната секта "Свидетели на Йехова".



Още по темата: общо новини по темата: 13
28.08.2011 »
22.04.2011 »
21.04.2011 »
21.04.2011 »
20.04.2011 »
20.04.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: