Протестанти се обединиха срещу насилието на верска основа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
13:39 / 21.04.2011
3717
По повод нападението над "Свидетели на Йехова" в Бургас на 17.04.2011 г. протестантските църкви в Бургас се обединиха срещу насилието като проява на религиозна омраза към нетрадиционните вероизповедания.

Днес, от 11:00 ч, на пресконференция в х-л "България", Пастор Живко Тончев, бивш общински съветник, представи декларация от евангелски пастори и правозащитни организации, според която този акт на насилие е обвързан с противоречивата и често недообмислена политика на изпълнителната и местните власти по отношение на религиозните групи в страната, които са считани за "нетрадиционни".

Адв. д-р Виктор Костов обърна внимание, че в своя доклад за 2010 г. Държавната агенция "Национална сигурност" третира религиозни общества, които същата счита за "нетрадиционни" по неясни критерии, като непряка заплаха за националната сигурност и пряка заплаха за "дезинтеграцията" на нацията.

Същата терминология присъства в писмо №6700 131 от 9 април 2008 г. на Община Бургас (МКБППМ) и МВР, с което се настоява всички ученици на територията на Бургас да бъдат информирани, че Мормоните, Свидетели на Йехова и евангелските християни са сред "най-основните и опасни секти в страната", които "нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред".

Адв. д-р Костов подчерта, че когато от държавни органи излизат подобни твърдения, противоречащи на основни защитени права в Европейската конвенция за правата на човека и българската конституция, това застрашава религиозния мир в страната. Именно затова в началото на месец април три протестантски църкви и четирима пастори завеждат дело срещу МВР Бургас и Община Бургас за извършена от последните религиозна дискриминация. Исканията са съдът да установи извършена дискриминация от държавните органи и същите да публикуват извинения за писмото и информацията. Заведен е и иск за имуществено обезщетение в размер на 80 000 лв. за нанесените неимуществени вреди.

Относно инцидента в Бургас на 17 април протестантските пастори настояват властите да потърсят съдебна отговорност от извършителите на престъпното насилие над Свидетелите на Йехова. Пасторите изясниха, че има богословски различия между протестантските и йеховистките вярвания и практики, и е погрешно да бъдат отъждествявани с тях или с мормоните, но въпреки това властите следва да извършват необходимото за опазване основните конституционни права на свобода на вярата, съвестта, словото на всички свои граждани. Тези права са основа на свободното и демократично общество и тяхното упражняване трябва да бъде гарантирано от държавата като нейно законово и конституционно задължение.
В заключение адв. д-р Виктор Костов заяви:

"В едно демократично общество следва да се ползват силата на аргументите в политическия, идеен и религиозен дебат, а не да се разчита на насилието, заплахата за живота и здравето на опонента. А на престъплението и унижаването на човешкото достойнство, следва да бъде приложен наказателният закон, като справедлива защита от подобни посегателства над нашите фундаментални права и свободи."

Виж коментарите (6)

Още по темата (13):
28.08.2011 Съдът отхвърли жалба на йеховисти срещу ВМРО
21.06.2011 ВМРО с подкрепа към Георги Дракалиев, обвинен за инцидента с йеховистите
22.04.2011 Фенклуб "Сините акули" се разграничи от инцидента с йеховистите
21.04.2011 Протестантските църкви с позиция срещу нападението на "Свидетелите на
Йехова"
20.04.2011 Протестантските църкви с позиция срещу нападението на "Свидетелите на
Йехова"
20.04.2011 Евангелските църкви искат щателно разследване на инцидента с йеховистите в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).