Сатонкин: Океанариумът в Бургас ще се реализира, до момента в проекта са вложени около 2 млн. евро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
11:07 / 01.10.2014
4638
Проектът за изграждане на атракционния комплекс "Океанариум" в Бургас продължава да се изпълнява - заяви изпълнителният директор на фирмата - концесионер "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД - Павел Сатонкин.

"Амбициите ни са да направим така, че тук в Бургас да се появи нещо като "перла" на семейния отдих и туризъм. Идеята беше подкрепена от кмета Димитър Николов, от общинската администрация и от общинския съвет, от много граждани. Затова искаме този проект да се случи. Заради помощта и подкрепата от тези хора."

От централата на компанията определят като безпочвени публикациите в руски и български медии, в които се твърди, че проектът няма да се реализира.

До момента в "Океанариума" са вложени около 2 млн. евро., от които 660 000 лв. са концесионна такса, без да се включват предадените на Общината банкови гаранции.

Според г-н Сатонкин информацията за спиране на проекта няма нищо общо с истината, защото до момента не е била нарушена нито една точка от договора за концесията и всички ангажименти по споразумението стриктно се спазват.
Изпълнителният директор призна, че има временни затруднения, които са породени от две причини. Първата е забавяне на плащания за извършено строителство на мащабни инфраструктурни обекти, в които дружеството "Мостовик" е вложило сериозни ресурси. Втората е свързана с икономическите санкции, които наложи ЕС на Русия заради събитията в Украйна.

В момента вече почти изцяло са проектирани обектите от обществен интерес в атракционния комплекс и същевременно продължава работата по насипването на земна маса на терена. Заради проливните дъждове в някои зони на терена на бъдещия комплекс са се активирали процеси, които трябва да бъдат спрени своевременно. Напълно са приключили планираните геоложки и геодезически проучвания.

Изпълнителният директор на НПО Мостовик - Олег Владимирович Шишов в телефонен разговор е уверил г-н Сатонкин, че интересът на компанията към проекта е в сила и на 1 септември ще изпрати писмено уверение, с което той да гарантира пред обществеността в Бургас и страната, че изпълнението на проекта продължава.

Виж коментарите (7)

Още по темата (19):
12.11.2018 Рестарт на проекта за Океанариума! До дни започва подготовката на терена?
09.03.2015 Проектът за Океанариума бил все още на етап "проектиране"
26.11.2013 Искат експертиза от БАН за изграждането на Океанариума близо до резерват
27.10.2013 10-ина бургазлии протестираха срещу построяването на Океанариум в парк
"Езеро"
30.08.2013 Океанариумът в Бургас ще е с форма на скат
30.08.2013 Събраха над 470 подписа срещу изграждането на Океанариума
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).