Западът не обмисля военно решение на иранския ядрен въпрос

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:18 / 19.12.2022
346
Западните страни не разглеждат възможността за военни действия срещу Иран в близко бъдеще на фона на съобщенията за обогатяването на уран от Техеран, а напротив, разчитат на дипломацията. Това съобщава Reuters, позовавайки се на няколко дипломати от западни страни.

"Не мисля, че някой предвижда военен вариант в краткосрочен план. Решението няма да е военно и не чувам много хора да призовават за такова", уверява един от източниците на агенцията.

Евентуален удар срещу Иран само ще увеличи желанието на Техеран за ядрени оръжия и ще доведе до ответни действия, твърдят събеседниците на агенцията. Един от дипломатите изрази мнение, че Израел, ако реши да "бомбардира" Иран, практически няма да може да го направи без подкрепата на Запада.

Ако Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) относно ядрената програма на Иран не може да бъде възстановен, може да бъдат намерени други дипломатически решения, според високопоставен служител в администрация на президента на САЩ Джо Байдън. "Дори ако в един момент СВПД "умре“, това няма да означава, че дипломацията ще бъде погребана в същото време“, подчерта служителят.

Той отбеляза, че координаторът на ЕС за ядрената сделка Енрике Мора "продължава да разговаря с всички страни“, въпреки че преговорите за съживяването на СВДП "са стигнали до задънена улица“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
03.01.2023 Нетаняху: Израел ще противодейства енергично на закрепването на Иран в
Сирия
05.10.2022 САЩ налагат нови санкции на иранския петрол
23.09.2022 САЩ позволиха на Илон Мъск да пусне интернет на протестиращите в Иран
23.09.2022 САЩ признаха за застой в преговорите за ядреното споразумение с Иран
13.09.2022 Блинкен: Съживяване на иранската ядрена сделка е малко вероятно
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).