Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Български хелзинкски комитет призова прокуратурата към действие относно инцидента с йеховистите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:42 / 19.04.2011Коментари (0)1223
Български хелзинкски комитет разпрати отворено писмо до медиите по повод инцидента с йеховистите от неделя. Burgas24.bg ви предоставя пълният текст на писмото:

Отворено писмо на БХК по повод бруталното нападение срещу храм на "Свидетелите на Йехова"


ОТВОРЕНО ПИСМО
на Български хелзинкски комитет

София, 18 април 2011 г.
До Главния прокурор на Република България
г-н Борис Велчев
Копие: Министъра на вътрешните работи
г-н Цветан Цветанов
Копие: Списък с медии


Уважаеми г-н Велчев,
Вчера вечерта в Бургас група привърженици на ВМРО, съпроводени от местни "ултраси" - фенове на бургаски футболни отбори, нападнаха молитвения дом на бургаския клон на "Свидетелите на Йехова", нахлуха в него, биха богомолци и изпотрошиха инвентара му. На видеозапис, разпространяван в интернет, се виждат ужасяващи сцени на побой, нанасян от млади хора върху посетителите на храма. На записа се вижда как докато трае нападението други млади хора на улицата пред храма развяват червено-черни знамена с надпис "ВМРО", пеят песни и скандират лозунги срещу "сектата Свидетели на Йехова". Според съобщения в медиите, петима членове на религиозната организация са били ранени в резултат на побоя, а полицията е задържала десет нападатели. На видеозаписа в интернет се виждат ясно нараняванията, получени от тези хора в резултат от атаката, както и ругатните на техните нападатели когато те се отправят към пристигналата да им окаже спешна помощ линейка. И всичко това - пред очите на полицейски служители.

Този брутален акт на религиозна омраза няма аналог в годините на демократичния преход. Той може да бъде съизмерен от по-ново време само с нацистките нападения над евреи и еврейски имоти по време на "Кристалната нощ" в Германия. Независимо от това дали харесваме или не дадена религия, в едно демократично общество, в което цари върховенството на правото, на никого не е позволено да изразява убежденията си по такъв начин. Това нападение може да се счита за пряка последица от дългогодишната пропаганда на ненавист към нетрадиционните религиозни учения изобщо и към "Свидетелите на Йехова" в частност. Поради това е очевидно, че ВМРО, дори и ако реши сега да се разграничи от стореното от нейни привърженици, носи отговорност за дългите години съзнателно насаждана политика на ненавист към привържениците на това регистрирано у нас вероизповедание.

Български хелзинкски комитет, като изразява дълбокото си възмущение от бруталното нападение, настоятелно призовава Прокуратурата да свърши своята работа и да проведе пълно и щателно разследване на този инцидент. В разследването си тя ще е улеснена от публично разпространения запис, на който много добре се виждат както лицата на основните биячи, така и на тези, които ги подкрепят с песни и викове от улицата. Нападателите и техните подбудители съвсем очевидно са осъществили деяния, наказуеми по редица членове от действащия Наказателен кодекс. Разследването трябва да се фокусира върху дискриминационния мотив, а българското правораздаване следва най-сетне да докаже, че то разследва и наказва сериозно престъпленията, мотивирани от етническа или религиозна омраза. Трудно е да си представим по-ярък пример на деяние, мотивирано от религиозна омраза от това, което се случи в Бургас на 17 април 2011 г.

Прокуратурата следва да изясни също и ролята на политическа партия ВМРО в това нападение и ако установи отговорността й за инцидента, то тази партия следва да понесе отговорност като организация, която не се побира в установените от Конституцията и законите рамки на поведение на политически субект в едно демократично общество. Крайно време е българските политически партии да се научат да носят отговорност за подбуждането към дискриминация и насилие.


Председател на БХК:
Д-р Красимир Кънев




Още по темата: общо новини по темата: 13
28.08.2011 »
21.06.2011 »
22.04.2011 »
21.04.2011 »
21.04.2011 »
20.04.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: