Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнян Дъскарев: Байдън даде под съд Тръмп, а това е много опасно
Автор: Йоланда Пелова 12:00 / 23.06.2023Коментари (0)302
© Фокус
Арестуваха за кратко бившият държавен глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп. Това се случи при пристигането му във Федералния съд в Маями, където му бяха повдигнати 37 обвинения за незаконно съхранение на класифицирани документи, които засягат националната отбрана на САЩ. Шерифите са иззели всички електронни устройства на бившия лидер на Белия дом и са му снели отпечатъци. Процедурата е рутинна, Доналд Тръмп беше освободен след официално предявяване на обвиненията срещу него. Доналд Тръмп пристигна в съда заедно с адвокатите си, пред магистратите той пледира невинен по всички обвинения за неправилно съхраняване на класифицирани документи за националната отбрана. Освен за незаконно съхраняване на класифицираните документи за отбрана, Тръмп е обвинен и във възпрепятстване на правосъдието. Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е от 14.06.2023 г.)

Скандалите в Америка не липсват въпреки, че тя е далеч от нас, но поканих ви днес да коментираме заедно всичко това, което се случва днес около бившият държавен глава на Съединените американски щати, как ви се струва това, което се случва около него?

Обвинителният акт е от 49 страници, направих си труда да го прочета доста подробно. И действително има доста сериозни обвинения със сериозни доказателства, според такива, разбира се, които считат самите прокурори за валидни. Като има свидетелства на свидетели, негови бивши адвокати на Тръмп, които прокурорът Джак Смит е принудил да свидетелстват против Тръмп, което беше оспорено от неговата защита, но беше подхвърлено така или иначе от съдия. Става дума за тези 37 обвинения, но до тук свършва това, което е сериозно. Защо според мен, това ще се провали в съда? Защото всеки президент, поне през последните 20-30 години или поне след войната, използва Законът за президентските архиви, за да изнася напълно законно документи, които той счита за своя собственост от Белия дом, след като напусне самата власт. Това направи Бил Клинтън на времето, който имаше навик да записва на касети своите разговори с чужди лидери, между които имаше много доверителни неща. И тези касети, той ги внесе в къщата си и ги сложи в едно чекмедже, където си държеше чорапите. 2010 г. една организация започна да съди Клинтън и поиска тези касети да бъдат огласени. Те го обвиниха точно в същото, в което сега е обвинен и Тръмп.

И 2012 г. се проведе дело по този въпрос и организацията го загуби, а Бил Клинтън го спечели, въпреки че си държеше тези тайни касети в чекмеджето, където си държи чорапите. Това, което искам да кажа е следното, според Закона за президентските архиви президентът, докато е такъв, е собственик на всички президентски документи и той има право да ги вземе със себе си. Това е едната страна на въпроса. Другата страна на въпроса е, дали тези документи са били разсекретени, декласифицирани, според този закон, президентът има право да декласифицира или разсекретява всички документи, които счита това за добре да го направи. Значи трябва да се раздели на две части самото обвинение. А според мен, защитата на Тръмп ще използва това дело против Бил Клинтън като основа на своята защита, защото има прецедент, това е от 2012 г. и федерален съдия е отсъдил в полза на Бил Клинтън и точка. Това е основното, според мен, което е защитата.

Сега обаче, враговете на Тръмп в медиите и в самата Демократическа партия на САЩ се опитват да оборят това решение, във връзка с Бил Клинтън, като твърдят, че по някакъв начин тези касети, които е записвал Бил Клинтън били негова лична собственост, поради което той имал право да ги изнесе. А документите, които е изнесъл Тръмп, които ги даваха сега на снимки в разни кашони, не били. Само, че те са точно лична собственост, тези, които Тръмп е държал, дадоха снимки на кашони в банята, в някакъв коридор или склад, това са изрезки от вестници, снимки, това не са тайни документи.

Г-н Дъскарев, но американските медии разпространиха информация, че са намерени в дома на бившия американски държавен глава папки за ядрената програма на Съединените американски щати, за военните способности и слабости на съюзниците.

Да, има такива документи, които са тайни, които обаче са разсекретени от президента Тръмп, докато е бил на власт, и те вече не са тайни, те вече не са секретни документи, ето защо той ги е изнесъл. Съгласно Закона за президентските архиви, президентът има право да разсекретява всичко, което счита за добре. А пък тези документи, за които вие говорите, той Тръмп не ги държи в коридор и в баня, а в коридорите и банята, кашоните, които показаха на снимки, там са изрезките от вестниците, снимките, в това няма нищо тайно там. А тези документи, за които вие споменавате, той ги е държал в специално помещение, което забележете, е било посетено от агенти на ФБР миналата година, защото още от началото на миналата година Тръмп е във връзка с Националните архиви, които искат тези документи той да ги предаде, той обаче отказва по тези причини, които ви казах. Тогава идват агенти на ФБР в неговото имение в Мар-а-лаго и той ги кани вътре да влязат и им показал мястото, където ги държи. Те казали: “Добре, ще сложим ние сега един катинар допълнителен". И той казал, “Добре, нека да сложим още един катинар".

А това имение, апропо се охранява все пак от агенти на тайните служби, защото той е бивш президент. А за сравнение, сега разбира се, веднага хората веднага правят сравнение с над 1000 кашона с документи всякакви между тях и секретни, които бяха намерени в гаража на Байдън, на сегашния президент, в един негов център, където той е бил на работа. Докато е вицепрезидент, става дума, а вицепрезидентът няма право да разсекретява документи. И хората неизбежно правят сравнения сега с отношението към Тръмп и отношението към Байдън. Между впрочем, за Байдън също беше назначен специален прокурор, защото нямаше как, стана страшен скандал, обаче този специален прокурор се е скрил, изобщо не го разследват, обаче виждате какво става против Тръмп. Според мен това е политическа атака, защото Байдън се страхува от най-силния си опонент за президентските избори догодина и реши да го даде под съд.

Смятате, че това обвинение срещу него е като намеса в изборите.

Само си педставете, ако Тръмп не се беше кандидатирал за президент догодина, дали щеше всичко това да го има. Нали вие разбирате, че нищо такова нямаше да има.

Между другото и Доналд Тръмп заговори вчера, че ще назначи истински специален прокурор, който да преследва по думите му "най-корумпирания президент в историята на щатите Джо Байдън и цялата престъпна фамилия Байдън“. Това каза вчера Доналд Тръмп пред поддръжниците в Бедминстър, Ню Джърси.

Да.

И определи деня като един от най-тъжните дни в историята на САЩ. Тръмп каза: "САЩ е в упадък".

Той каза, че ще назначи такъв прокурор, но ако стане президент.

Ако стане президент, точно така.

Догодина.

Г-н Дъскарев, тези обвинения срещу Доналд Тръмп, смятате ли, че наистина са, може би ще използвам неговите думи: "най-злата и отвратителна злоупотреба с власт, която сме имали досега в САЩ“?

Тръмп обича да казва бомбастични неща, това му е в нрава. Но действително за пръв път в историята на САЩ действащ президент дава под съд най-силния си опонент от основната противникова партия преди президентските избори. Няма такъв прецедент. Байдън даде под съд Тръмп, а това е много опасно. Това е много опасна снимка, защо? Защото в момента значи самият рейтинг на Тръмп започна да расте от вчера. В момента, това е вече след като бяха отправени тези обвинения. Според CBS News 76% от поддръжниците на Републиканската партия, според тях те считат, че това обвинение е абсолютно политическо, и те подкрепят Тръмп, като за най-опасния му съперник в десницата губернаторът на Флорида Десантис, подкрепата е едва 27-28%, виждате, или 30%. Има една огромна разлика.

Това, което искам да кажа, е самото одобрение за Тръмп нараства след тая работа, както нарасна и преди два месеца когато го обвиниха, там във връзка с историята с една жена, която го обвиняваше. Но според мен ще се провали обвинението срещу него. Защото има на друго нещо – тоя процес ще се проточи поне до догодина президентските избори, поради това, че всяко едно обвинение адвокатите на Тръмп ще го обжалват, и след това разбира се съдията ще дават срок докато тече обжалването да се дадат мненията на двете страни. Това, което ще прави защита на Тръмп, е възможно най-дълго да удължи делото, то да не завърши преди президентските избори догодина. Според мен това е историята.

Разговаряме с международния анализатор Огнян Дъскарев за всичко, което се случва около Доналд Тръмп, който между другото днес е рожденик, Доналд Тръмп има днес рожден ден. Г-н Дъскарев, докъде според вас, променям посоката на разговора ни, но пак с фокус Америка, докъде мога да стигнат отношенията между САЩ и Китай? Тема също много важна и дебатирана, особено и в днешния ден. Знаем, че администрацията на Байдън се стреми да подобри отношенията си с Китай, които бяха изострени след като над американската територия прелетя китайски балон, за който Вашингтон твърди, че е бил използван за шпионаж. Грешка ли ще бъде според вас САЩ да опитат да се отделят икономически напълно от Китай?

Според мен би било грешка, да. Според мен би било грешка. Държавният секретар на САЩ е в момента в Китай. Китайците го предупредих официално САЩ да спрат да се месят в техните работи. Сега, разбира се, при Тръмп отношението между Китай и САЩ бяха доста сложни, защото Тръмп беше все пак единственият американски президент, който не се страхуваше от Китай, затова наложи много тежки мита върху китайските стоки, защото Тръмп считаше, че огромният търговски дефицит между Китай и САЩ, най-големият в света между впрочем, се дължи именно на китайската лакомия и непочтеност. Но сега при Байдън отношенията не се подобриха кой знае колко. Но аз мисля, че САЩ ще направят голяма грешка ако се отделят от Китай, въпреки че тази държава е най-силният съперник на САЩ, това не е Русия естествено, това е само Китай. Те имат доста противоречие обаче за Тайван, особено за Тайван. Китайците бяха окуражени много от срамния провал на САЩ в Афганистан, и както от този провал беше окуражен и Кремъл, и затова нападна Украйна, защото Кремъл знаеше, че САЩ сега са много слаби при Байдън. Но мисълта ми е, че китайците са окуражени все пак от американската слабост в момента, но не мисля, че ще направят нещо значимо за Тайван, защото това все пак би предизвикало много силен отговор.

Друго търкане между Китай и САЩ е във връзка с войната в Украйна, разбира се. Позицията на Китай тука е противоположна на тази на Америка, която помага на Украйна. Според китайските трябва да има мир, а за да има мир, да има мирни преговори, трябва да има прекратяване на огъня – такова нещо не се наблюдава сега. Но така или иначе отношението между Китай и САЩ остават сложни. Но аз мисля че и двете страни ще бъдат много внимателни, за да извършат нещо, което би нарушило този несигурен мир между тях в момента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: