Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риба-робот ще изследва океаните 
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 30.06.2023Коментари (0)337
© NOVA
Екип от учени създаде самозадвижващ се подводен робот, с вид на риба, който да изследва огромното биоразнообразие в океаните. Роботът е проектиран така, че да позволи на морските изследователи да подпомагат опазването и наблюдението на застрашени среди.

"В момента има два основни начина за събиране на данни. При единият водолази или камера влизат в дадена водна екосистема и ръчно преброяват животните и растенията, които се намират там. Вторият вариант е по-усъвършенстван, при него се улавят фини частици, като ларви, парченца водорасли и други организми. Те могат да бъдат изпратени в лаборатория и след това да се извлече ДНК от определени видове. По този начин мога да проверя дали в определен район има сини китове", споделя Леон.

Роботът се движи като риба, може да снима под водата и да събира проби без да нарушава естествения хабитат. "Идеята ни беше действително да се вписва в екосистемата и да бъде приет като част от нея. Затова направихме робот, който да се държи като риба и се възприема от другите морски обитатели като част от тях", допълва Леон.

Роботизираната риба има мека, вълнообразна опашка, която не създава турбуленции във водата. Тя използва изкуствен интелект, за да се ориентира самостоятелно за местоположението си и да се слее със средата на кораловия риф. Рибата - робот може да вземе изолирани проби от ДНК от околната среда и да заснеме видео с висока резолюция, пише NOVA.

"Подводните апарати, с които в момента навлизаме в океаните притесняват морските обитатели и със сигурност не са направени за по-деликатните среди, от които бихме искали да получим необходимата ДНК", обяснява Роберт.

Дължината на робота е близо метър, а теглото му на сушата е почти 10 кг. Задвижва се от силиконова перка с две кухини, в които циклично се изпомпва вода.

"Тези кухини се пълнят и изпразват с вода чрез помпена система и това движи перката напред и назад. Това води до огъване на перката в една посока", разкри Леон.

Целта на учените е роботът да работи самостоятелно в продължение на два часа, преди да се изпразни филтърът му за ДНК и да се наложи да се сменят батериите му.

"Той изплува на повърхността, изпраща ни GPS сигнал и след това ние отиваме да го вземем отново", сподели Леон.

Изследователите са изправени пред един сериозен проблем. Роботът се вписва много добре сред обитателите и би могъл да се превърне в потенциална жертва за някои от по-големите хищници.

Екипът се надява, че техният робот ще помогне на морските биолози да изследват здравето и биоразнообразието на различни рифови екосистеми, които са засегнати от прекомерен риболов, замърсяване и климатични промени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: