Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (0)
Да се помни и знае! Четвърт век от мига, в който Господ беше българин!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:25 / 17.11.2018Коментари (0)2590
Днес България отбелязва четвъртвековен юбилей от една от най-значимите дати във футболната си история. На 17 ноември 1993 г. националният ни отбор печели с 2:1 като гост на Франция с попадение на Емил Костадинов в последната секунда на редовното време и се класира за финалите на световното първенство в САЩ. Там тимът на Димитър Пенев постига най-големия успех на "трикольорите“, стигайки до бронзовите медали.

Събитията в нашата квалификационна група се развиват така, че два кръга преди края Франция, водена от Жерар Улие и с футболисти от ранга на Жан-Пиер Папен, Ерик Кантона, Дидие Дешан, Лоран Блан, Давид Жинола и Марсел Десаи, се чувства сигурна за класирането си за първенството в САЩ. На 8 септември 1993 г. България завършва 1:1 с Швеция в София, докато французите печелят с 2:0 като гост на Финландия и се нуждаят само от точка в последните си два двубоя, за да подпечатат визите за световните финали.

Месец по-късно обаче България постига изразителна победа над Австрия с 4:1 у дома, а "петлите“ сензационно губят с 2:3 в Париж от Израел. До 83-ата минута тимът на Улие води с 2:1, но с попадения на Еял Беркович и Реувен Атар гостите стигат до победата и превръщат сблъсъка между Франция и България в последния кръг в същински финал.

Двубоят се играе пред близо 50 хиляди зрители на "Парк де Пренс“ и е един от най-драматичните в цялата история на европейския футбол. Началото за нашите е трудно – в 32-ата минута Ерик Кантона открива резултата след подаване на Папен и удар от въздуха.

България обаче бързо се връща в играта – малко след това Емил Костадинов засича неспасяемо с глава центриране на Красимир Балъков от ъглов удар и двата тима се оттеглят при равенство на почив
ката. То се запазва до самия край, когато се ражда легендата за "Господ е българин“.

Секунди преди изтичането на редовното време Красимир Балъков подава към Любослав Пенев, който от своя страна пуска прехвърлящ пас към набралия скорост Костадинов. Крилото поема топката във въздуха и миг преди Лоран Блан да връхлети в краката му изстрелва истински снаряд под рамката на вратата на Бернар Лама – 2:1 за България!

Драматичната победа класира националния ни тим за шести път на финали на световно първенство. По терените в САЩ, водени от славния капитан Борислав Михайлов, българите отново пишат история. Освен че записва първи успех на мондиал (4:0 над Гърция), тимът на Димитър Пенев постига знаменити победи над Аржентина, Мексико и актуалния световен шампион Германия, за да се окичи с бронзовите медали.

17 ноември 1993 г., квалификация за Мондиал 1994, Зона Европа, група 6

Франция - България 1:2

Франция: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80 - Герен), Папен (72 - Жинола), Кантона.

Селекционер: Жерар Улие.

БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Петър Хубчев, Цанко Цветанов (81 - Даниел Боримиров), Красимир Балъков, Йордан Лечков (81 - Петър Алекандров), Златко Янков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Христо Стоичков.

Селекционер: Димитър Пенев.

Голмайстори: 1:0 Ерик Кантона 32, 1:1 Емил Костадинов 37, 1:2 Емил Костадинов 90.

Съдия: Лесли Мотръм (Шотландия).

Париж, стадион "Парк де Пренс“, 48 402 зрители.
Още по темата: общо новини по темата: 343
19.09.2022
11.10.2021
09.10.2021
07.10.2021
06.10.2021
04.10.2021
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нови медали за бургаската борба
Всички призьори на тазгодишната церемония "Футболист на годината"
Нефтохимик стартира с победа пролетния дял на шампионата
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Григор Димитров опасно близо до Арина Сабаленка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: