В Украйна са открити британски самолети Hurricane от Втората световна война

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:54 / 02.07.2023
459
Ръждясали останки от осем британски изтребителя Hurricane, датиращи от Втората световна война, са намерени заровени в гора в Украйна, съобщи ВВС.

Самолетите са изпратени на Съветския съюз от Великобритания, след като нацистка Германия нахлува в страната през 1941 г. Те са част от пакет от съюзническа военна подкрепа за СССР, платен от Съединените щати по т. нар. схема Lend-Lease Аct.

Подобно законодателство се използва и днес от правителството на САЩ, за да изпрати военна помощ на Украйна, която се стреми да изгони руските сили от страната си.

Авиационни експерти са заявили, че това е първият път, когато останките от толкова много изтребителя Hurricane са открити в Украйна.

"Много рядко се намира този самолет в Украйна“, е заявил Олекс Щан, бивш пилот на авиокомпания, който ръководи разкопките. "Това е много важно за нашата авиационна история, защото тук досега не са намирани самолети на Lend-Lease.

Изтребителят Hawker Hurricane е "работният кон" в битката за Великобритания, проектиран от Hawker Aircraft кампания от 1940 г., когато Кралските военновъздушни сили (RAF) са победили опитите на Германия да нахлуе в Обединеното кралство. Въпреки че ролята му често е  засенчена от по-новия и по-адаптивен самолет Spitfire, Hurricane всъщност е свалил повече от половината от всички вражески самолети по време на битката.

"Hurricane (Ураганът) е здрава, лесна за управление машина“, е допълнил Щан. "Той е стабилен като оръжейна платформа и подходящ за неопитни пилоти. Надежден самолет.“

Общо около 3000 Hurricane са изпратени в СССР между 1941 и 1944 г. в подкрепа на съветските военни усилия. Повечето са или унищожени в битка или по-късно разглобени за части.

Но някои са умишлено разбити и погребани след войната, така че СССР не е трябвало да връщат парите на Съединените щати. Съгласно законодателството на Lend-Lease, от СССР се изискваше да плати за всяко дарено военно оборудване, което остава непокътнато след края на военните действия.

Това е съдбата на осемте "Урагана", открити затрупани в гори южно от Киев сега столица на независима Украйна, но до 1991 г. част от СССР.

Останките на самолетите са открити наскоро, след като наблизо е намерена неизбухнала бомба от войната. Останалата част от дерето е проверено с метални детектори и тогава са открити и самолетите.

"Националният музей на авиацията на Украйна сега е в процес на старателни разкопки на обекта. Персоналът там се стреми да идентифицира възможно най-голяма част от един от самолетите, за да може да бъде сглобен отново и поставен в експозицията на музея", пише британската медия.

Валерий Романенко, ръководител на изследванията в музея, е заявил, че "Ураганите" са изиграли важна роля в историята на Украйна.

"Ураганите са символ на британската помощ през годините на Втората световна война, точно както ние ценим много британската помощ в наши дни“, е заявил той. "В момента Обединеното кралство е един от най-големите доставчици на военно оборудване за нашата страна".

"През 1941 г. Великобритания е първата, която доставя изтребители на Съветския съюз в масов мащаб. Сега Обединеното кралство е първата страна, която предоставя крилати ракети Storm Shadow на нашите въоръжени сили."

Смята се, че днес в света има само 14 реставрирани Hurricane, които могат да летят. 

След германската инвазия СССР губи много бойни самолети и има отчаяна нужда от изтребители. Първоначално няколко ескадрили на RAF Hurricane са изпратени в Арктика, за да помогнат.

Но скоро британските пилоти напускат и самолетите са поети от съветски летци. Записите показват, че мнозина не харесват "Урагана", смятайки го за недостатъчно мощност, недостатъчно въоръжен и недостатъчно защитен.

До края на войната той се счита за остарял и се използва главно за противовъздушна отбрана. Осемте Hurricane, открити южно от Киев, са използвани за защита на големи транспортни възли, предимно железопътни гари и кръстовища.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4317):
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
27.05.2024 Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
27.05.2024 Столтенберг: Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна
22.05.2024 Може да изпратите стари мобилни телефони, таблети и компютри за Украйна!
15.05.2024 Блинкен свири на китара и пя в бар в Киев
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Още новини от Международни новини:
Случаите на морбили в Европа нарастват, милиони деца са в риск
Meta започва директна работа с рекламодателите в България
Кобург изпрати цар Фердинанд с тържествена церемония
Али Агджа: Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина
74-годишен милиардер ще се гмурка до останките на "Титаник"
Експерт: Курортите в Гърция са два пъти по-скъпи от нашите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).