Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (3)
Три лева на час за възрастни и два за студенти в новия плувен комплекс
Автор: Екип Burgas24.bg 10:44 / 19.05.2010Коментари (0)9438
© Burgas24.bg
За реда за ползване на новооткрития плувен комплекс в Морската градина, за развитието на спортната инфраструктура в града, разкриването на нови паркоместа и за реализацията на „Синята зона" разказа директорът на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гараж" към Община Бургас Живко Иванов:

- В началото на седмицата в Бургас бе открит плувен комплекс „Флора" в Морската гадина. Средствата инвестирани в съоръжението са над един милион лева и са общински. Комплексът разполага с два плувни басейна - детски и с олимпийски размери. Това несъмнено е една ценна придобивка за Бургас. Кой обаче ще има достъп до басейните?
- В момента на територията на град Бургас има два действащи басейна - един закрит и един открит, а в същото време има твърде много спортни клубове и капацитетът на басейните недостига. Имаме пет клуба по плуване и два по водна топка, което налага направата на нови съоръжения. Ние все пак сме морски град и гражданите трябва да имат възможност къде да придобият умения по плуване. За това и решихме да бъде изграден плувния комплекс. Всъщност това е една реконструкция на съществуващо старо съоръжение, което не е функционирало повече от 20 години. Комплексът разполага с един петдесет метров басейн със седем коридора. Средната дълбочина на големия басейн е 2,35 метра, което позволява там да се правят тренировки по водна топка и по синхронно плуване. Този спорт в Бургас към момента не се упражнява и много се надяваме, че ще имаме треньори и по този спорт, за да може малки деца да започнат да го практикуват. Вторият басейн, който е изграден в Приморския парк е с размери двадесет на дванадесет и половина метра и дълбочина до метър и двадесет сантиметра, което е стандартната дълбочина за начинаещи. В плувния комплекс ще има постоянни треньори в групи, които да се обучават децата на Бургас.

- Достъпен ли ще бъде комплексът за обикновените граждани освен за спортните клубове? Каква ще цената на билетите ?
- Разбира се, че мислим и за гражданите и те също ще имат достъп до басейна, като предварително ще бъдат направени графици чрез които ще се определи кога ще тренират спортните клубове и кога ще има свободен достъп. На предстоящото заседание на общинския съвет в Бургас предстои съветниците да гласуват и каква ще е цената на билетите за ползване на басейните в Приморския парк. Предложението на общинската администрация цената да е три лева на час, като за пенсионери и студенти цената ще е два лева за час. При закупуване на карта за 15 часа на месец цената ще е с една трета по-ниска. Направихме проучване за цените в страната и единствено във Варна и Бургас са такива цените.

- Казахте, че Бургас черноморски град, а и имаме няколко плувни отбора по какъв начин ще се извършват тези тренировки и ще заплащат ли отборите такса?
- Само лицензираните в съответните федерации спортни клубове ще могат да ползват новия плувен комплекс. Те ще имат право да ползват басейна безплатно. Предстои следващата седмица да се направи среща с президентите на тези спортните клубове и най- вероятно тя ще е в началото на другата седмица. Според броя на състезателите в съответния клуб ще бъде уточнен и начина по който ще се ползва басейна.

- Какво ще е работното време на плувния комплекс?
- Комплексът ще започне работа сутрин рано, защото има много граждани, които имат желание да спортуват в морската градина преди да отидат на работа. Виждаме сутрин колко много хора спортуват по новоизградените велоалеи и спортни площадки в града. Работното време на плувния комплекс ще започва от 6.00 часа сутринта и ще продължи до 21.00 часа. Басейнът разполага с много добро осветление и ако се наложи ще може да работим до по-късно.

- Ще работи ли и в по-студените месеци през годината, има ли възможност водата да се загрява?
- Басейните имат предвидена отоплителна инсталация, която работи на компресирана газ и при откриването на комплекса температурата на водата беше 27 градуса, макар температурата на въздуха да беше 15 градуса. Може да бъде подгрявана водата, макар това да са доста разходи за община Бургас. Смятам, че ще може да си го позволим, не точно в зимните месеци, но през пролетта и есента ще може да затопляме водата за да може поне осем месеца в годината комплексът да може да се ползва. Оптималната температура на водата за тренировки е между 27-25 градуса и ние ще може да поддържаме такава температура.

- Какви са бъдещите амбиции на общината относно спортната инфраструктура на града?
- Амбициите на община Бургас са много големи в областта на спортната инфраструктура. Според нас спортът е един вид превенция и трябва колкото се може повече спортни съоръжения да изграждаме, защото там ще тренират нашите деца и няма да се занимават с неща , които са вредни. Община Бургас реализира своите идеи по няколко направления. Имаме проектна готовност за изграждането на още един спортен комплекс, подобен на този, който беше изграден в квартал „Изгрев" и беше открит преди седмица. Почти същият, но с по-голяма площ е предвиден да бъде изграден и в комплекс „Славейков" на мястото на бившия работнически стадион. Проектът е готов и в момента търсим начини на финансиране. Надявам се в рамките на година-година и половина този проект да бъде реализиран и града да разполага с още един красив и многофункционален спортен комплекс. В момента предстоят и ремонти на съществуващи спортни площадки в целия град и в съставните села. Предстоят ремонти и на спортните площадки в училищата. Те са твърде много и не може да обхванем всички училище, но са предвидени около 130 000 лева за ремонти на спортните площадки в учебните заведения и 100 000 лева за други спортни площадки в града.

- Ще има ли нови плувни басейни и ще бъде ли ремонтиран плувния басейн в Славейков в парк „Изгрев"?
- От около пет години закрития плувен басейн в парк „Изгрев" не функционира. Открития плувен басейн е в много лошо състояние и за това ние работим в насока на публично -частно партньорство и ли отдаването му на концесия. Смятам,че до месец ще започне конкурсна процедурата за търсене на инвеститор , като нашето желание е задължително там да бъде изграден закрит и открит плувен басейн. Тези басейни трябва да отговарят на изискванията на Световната федерация по плувни спортове. Ще дадем възможност на инвеститора да изгради и съпътстващи сгради около басейните - обслужващи сгради, хотелска част и търговска част, но задължителното условие ще е изграждането на двата плувни басейна. В капиталовата програма на Община Бургас има предвидени средства за изграждане на още един плувен басейн. Предвидили сме го да бъде до новия квартал на града "Банево" на територията на Минералните бани. Със сигурност ще има минерална вода в този басейн. Говорим за 25- метров, малък олимпийски размер басейн, като първоначално ще бъде открит, но с възможност за закриване. Ще започне изграждането му през тази година.

- Казахте, че ще работите за подобряване условията на училищните спортни площадки, а останалата спортна инфраструктура? Аз поне се сещам само за училище „Братя Миладинови" в което има плувен басейн и какви са възможностите да се реагира и в тази насока?
- Има три училища в Бургас, които са с басейни. До сега единственият функциониращ басейн беше в училище „Братя Миладинови" в същото време има такъв и в училище „Константин Преславски" в комплекс „Славейков", който вече функционира от началото на година. Третият басейн е в комплекс „Меден рудник" в училище „Константи Петканов, който за съжаление иска по-сериозен ремонт. За там търсим финансиране за да започне да работи и този басейн. Имаме една детска градина „Ханс Кристиян Андерсен", в която също има басейн. В момента тече ремонт в детската градина, който ще включва и реконструкция на басейна. Така ще има възможност, децата ,които посещават тази детска градина още от съвсем малка възраст да се обучават да плуват.

Източник: Агенция "Фокус"

Още по темата: общо новини по темата: 11
20.05.2010
18.05.2010
17.05.2010
17.05.2010
17.05.2010
17.05.2010
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
БОК събира бъдещите ни звезди в 10 спорта на Олимпийски фестивал край морето
Националният ни отбор се ражда преди точно 100 години
Легенда в тениса предрече финал на Григор Димитров на "Ролан Гарос"
Олимпийската ни шампионка Ивет Горанова е на прага да прекъсне кариерата си
Хандбалният Фрегата е на победа от бронза в първенството

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: