Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Шутът от Бургас (София)
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 24.07.2008Коментари (0)4095
© BulPhoto
Странната птица влетя в българския футбол чрез Черноморец. Блесна с интервю как бил чел лекция пред Маргарет Тачър на икономически форум в Москва. Отначалото тимът имаше стабилен бюджет и прилични резултати, защото разполагаше с финанси. Дали са на Дражев или нечии други - сами разбирате от поредицата на "Стандарт". Факт е, че дори когато тимът вземаше точици дори от ЦСКА, Ивайло втрещяваше с външния си вид в официалната ложа. Всъщност той обикаляше навсякъде по стадиона с шарена ризка, къси гащи "Лакост", дълги чорапи и официални чепици.

Така случайният зрител можеше да се заблуди, че всъщност на съседния ред подскача някакъв луд бакшиш, който обира туристите пред бургаската гара.

Когато сладките пари "от небето" привършиха, бизнесменът Дражев не се отказа. И продължи да твори дивотия след дивотия.

Черноморец едва креташе в елита, а играчите търпяха нечовешки унижения. На лагерите Дражев отпускаше пари като за казармен порцион, ама от най-гадните. Легендарен ще остане зимен лагер в Приморско. Пухкавичкият бургаски началник настани Черноморец в приватизирана незнайно как от него станция. Професионалните футболисти минаха само на боб и картофи. Готвачката, горката, накрая се чудеше как да разнообрази менюто - бобена супа, картофена супа, варени картофи, пържен боб, пържени картофи. Това обаче е нищо в сравнение с температурите, при които спяха играчите на професионален футболен клуб Черноморец. Станцията, описват я свидетели, била от най-западналите - картон и мукава. Естествено, батко ви Ивайло нямал никакво намерение да вложи и лев, тъй като за лятото става и с картонен покрив. Да, но по предписание на пожарната били забранени печките. Така играчите изкараха януари в Приморско на температури като на плажа. Горките момчета спяха с тренировъчните грейки, за да оцелеят.

Андрей Желязков, тогава мениджър на Левски, успя да извади от Дражевия ад едно талантливо момче - Емил Ангелов. Сред "сините" върви като анекдот първата поява на Бабангида в лагера на Левски. Нападателят седнал на масата и започнал да омита всичко. Апетитът му потресъл съотборници и шефове. "Емо, спри малко, ще станеш 100 кила с това темпо", подвикнал Желязков. "Бате Жужо, от седмици не съм ял нищо освен боб и картофи", оплакал се прегладнелият Ангелов.

Самото идване на Бабангида е свързано с куриозен случай. Дражев поискал крилото на Свиленград. Тамошните босове се избъзикали и поискали 5000 лева плюс една софра на аванта. Дражев пристигнал с Красимир Денев, шофьор на прочутия певец и борец Найден Милков. Всъщност Краси е по-популярен като ляв бек на славния Нефтохимик и вицешампион по билярд на Бургас. Седнали, яли и пили митничарите. Накрая пуснали Емил Ангелов при Дражев. "Ако бяхме малко по-сериозни пиячи, щяхме да изравним сметката от почерпката със сумата по трансфера и да влезем в световната история", повтаря и до днес Краси Денев.

За радост на нормалните хора във футбола ни тимът на Дражев изпадна и тръгна заслужено към забвението. По същото време скорост набра настоящият участник в "А" група, носещ името Черноморец. Истинският тим на бургазлии. Ивайло кротна. От време на време се обаждаше по редакции на вестниците, радиа и телевизии. Секретарките му нямаха друга задача, освен да следят спортните новини и да докладват. Футболният Остап Бендер обаче възкръсна от пепелта чрез Конелиано (Герман).

Васил Божков реши да нарисува една леко уродлива карикатура на българския футбол. И подари влезлия в елита тим на Дражев. Първата работа на човека, чел лекция на Маги Тачър, беше да прекръсти Конелиано на Черноморец Бургас (София)! Както се изрази един коментатор, името по-скоро приличаше на разписание на влак! На Боби Михайлов му побеля перуката от ядове. Още в първия кръг Черноморец не изигра мача си с Левски, тъй като не беше осигурил пожарна. Бургаският веселяк успя да прилъже един човечец с мустаци за технически директор. Горкият чичко, който иначе впечатляваше с шарени бермуди, събуди съчувствие сред журналистите. Той постоянно разпитваше къде в София се намира пожарната, БФС или полицията. Дори въпросният директор Тошко Тодоров, родом някъде от Ямболско, бързо надуши Дражката и избяга. Началото на епопеята Черноморец Бургас (София) обаче беше дадено. Дражев събра 15-ина дечурлига и ги хвърли срещу Левски и ЦСКА. Тимът нямаше стадион и домакинстваше на терена на гостите! Пътуваше с каквото може. Ако Дражев беше в настроение, наемаше един раздрънкан "Чавдар". Соцвозилото обаче постоянно се разваляше. Иначе играчите се комбинираха по 4-ма в автомобил, а щедрият Ивайло даваше по 20 лева за бензин на притежателя на колата. След поредното гостуване (домакинство) в столицата Черноморец-Конелиано от Бургас, София и Герман се прибра край морето с нощния влак. В Ловеч пък Дражев се ядоса, че играчите му си позволили да искат въобще някакви пари, и буквално изостави децата край река Осъм.

Гриша Ганчев, който си мислеше до този момент, че е видял много във футбола, се хвана за главата. Босът на Литекс съжали гаврошковците на Дражев и помоли своите да помагат. Всеки играч, треньор, масажист качи по един-двама от съперниците, за да го откара нанякъде. Всъщност именно срещу Литекс (но в София) странният хибрид взе първата си и единствена точка в елита. Тя и отнетите три срещу Левски формират историческия актив от минус две точки! (Б. р. - Люпко Петрович може да сложи равенството 0:0 с Дражевата команда редом до евротитлата със Звезда. Еднакво трудно е!)
Дражев се позова на трудовия кодекс и обясни на юношите си, че няма как да вземат заплати. Страдалците бяха принудени да се разписват на ученически стипендии от 50 лева!

Веселбата продължи, когато Черноморец от Бургас и от София се смъкна надолу. Дражев събираше ентусиасти, готови да си губят безплатно времето. Уменията, възрастта и килограмите бяха без значение. Куриозен остана случаят с две момчета от Павликени. Тръгнали те към Бургас да подписват договори. Понеже нямали книжки, извикали своя приятел с кола. Дражев ги посрещнал в офиса и веднага извадил три екземпляра от контрактите. "Ама аз съм просто шофьор", опитало се да обясни едното хлапе. "Няма значение, вие сте доказани имена", избоботил отсреща батко им Ивайло.

Отначало играчите му обитаваха някакви килерчета на стадиона. Дражев ги беше оборудвал с двуетажни легла, познати ни от казармата. След като го изритаха от градския стадион, началникът премести дечурлигата в помещения на бившето предприятие "Фина механика". Достави във всяка от двете стаи по 10-20 от "любимите" казармени легла. В историята записа името си Димитър Йотов, един от ентусиастите, останали да ритат и след изпадането на тима във "В" група.

Митко беше шофьор на автобуса, вратар и треньор на Дражевата команда. При едно от поредните гостувания по селата обаче Йотов получил къч в главата. Отборът чакал цяла вечер съотборникът им да се свести, за да ги откара до Бургас. Носещият иначе славното име Черноморец тим се класира 16-и от 18 тима във "В" група след футболни страшилища като Тракия (Стамболово) и Гигант (Съединение). После просто спря да участва!

На сцената остана само Ивайло Дражев, който обикаля футболния съюз и залите за пресконференции с дебели папки. На истинските бургаски фенове им писна и една вечер атакуваха апартамента му. Намацаха цялата входна врата с лайна. Запалянковците просто показаха къде е мястото на Дражев - във футболната тоалетна. Крайно време е просто някой да дръпне казанчето, нищо че спортът у нас ще остане без най-големия си шут!

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Алина Коломиец и Жана Пенчева с по един медал от "Жулиета Шишманова" в Бургас
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: