Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (0)
България влезе в Топ 10 в световния шахмат при жените
Автор: Екип Burgas24.bg 19:33 / 09.08.2022Коментари (1)708
©
Отборът на България (отдясно на ляво): Виктория Радева, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Нургюл Салимова, Петър Арнаудов (треньор) и Габриела Антова
Българския женски отбор раздели 6-14 място на световната шахматна олимпиада, но по допълнителни показатели зае 9-то място с 16 точки - 7 победи, 2 ремита и 2 загуби. Надпреварата се проведе в индийският глад Ченай, където взеха участие 160 женски отбора от цял свят.

Олимпийски шампион при жените е Украйна с 18 точки, следвани от Грузия също с 18 точки, а трети остана първият отбор на Индия. Нашите момичета в състав Нулгюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова, Виктория Радева и Белослава Кръстева се представиха повече от достойно, тъй като всички те са абсолютни дебютантки на такъв висок форум  и не се стреснаха от партитите си срещу световните сили.

Нашите бяха поставени под № 15 в стартия списък по ЕЛО, но това не им попречи да играят повече от страхотно! Те могат да съжаляват, че изпуснаха да победят Украйна (едната загуба бе от тях с 1,5:2,5), като и в двете загубени партии момичетата стояха по-добре на дъската, но напрежението и класата на двете световни шампионки в украинския състав - сестрите Мария и Ана Мизачук си оказаха влияние.

Момичетата ни бяха един от най-младите отбори на първенството и 10 дни преди Олимпиадата не бе ясно дали въобще ще заминат - нямаше отпуснати средства, нямаха визи, самолетни билети. Докато другите отбори по това време бяха на лагери, водеха подготовка и вече бяха с ушити тоалети и спортни екипи, селекционерът ни Петър Арнаудов се занимаваше с осигуряване на средства, визи и т.н.

Момичетата спокойно могат да се нарекат "Шахматен капитал на България“ и в една нормална обстановка на следващата Олимпиада имат всички шансове за медал. Зад България останаха държави като Германия, Франция, Холандия, Испания, Израел, Гърция....

На предишната Олимпиада през 2015 година отборът ни се класира на 15-то място. Само след седмица момичетата на собствени разноски трябва да заминат за участие на Европейско първенство за жени в Прага.

Доста по-лошо е представянето на мъжкия ни отбор, който замина в доста експериментален състав - без нито един от водещите ни гросмайстори. Момчетата заеха 63-то място с 6 победи и 5 загуби. Олимпийски шампион при мъжете стана тимът на Узбекистан с 19 точки, следван от Армения също с 19 т. Трети остана вторият състав на Индия.
Още по темата: общо новини по темата: 12
04.01.2024
28.12.2023
14.12.2023
21.11.2023
21.11.2023
21.11.2023
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Нови медали за бургаската борба
Всички призьори на тазгодишната церемония "Футболист на годината"
Нефтохимик стартира с победа пролетния дял на шампионата
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Григор Димитров опасно близо до Арина Сабаленка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: