Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Еврошампионът Едмонд Назарян: Има голям напредък в борбата ни
Автор: Екип Burgas24.bg 15:45 / 15.05.2023Коментари (0)429
© Фокус
Едмонд Назарян, европейски шампион по борба от Загреб 2023 в категория до 60 кг в класическия стил, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на Фокус" на "Фокус".

Здравей, Еди. Честита втора европейска титла по борба при мъжете, този път я спечели при 60-килограмовите, което е и олимпийската категория. Какво е чувството да станеш за втори път № 1 в Европа?

Благодаря за поздравленията. Чувството е страхотно. Чувствам се силен, як, че успях да спечеля европейска титла в по-горна категория, олимпийска. В тази категория имаме много надежди олимпийски. Така че някак си е…

По-стойностна.

Да, точна така, по-стойностна.  

Ти разби всеки един твой опонент, във финала беше повече от категоричен срещу европейския и световен шампион Виктор Чобану от Молдова. Коя от четирите схватки ти беше най-трудна и коя най-лесна?

Всяка една схватка си има свои подход, трябва по свой начин да се настроиш. Трудна среща беше с арменеца на полуфинал, защото там имаше един момент, в който можеше той да вземе решаващата точка, и нямаше време да догонвам. И с арменеца, и с азербайджанеца, с унгареца малко по-бързо протече срещата, но финалната схватка бързо протече някак си, с доста по-класен борец..като си добре подготвен, на състезанието вече се показва, и някои срещи лесно се получават и се вижда, че е лесно, но самата подготовка е трудна.

Каза, че с арменеца срещата е била най-трудна. Там имаше ли психологически факт заради това, че сте големи приятели, тренирате заедно?

Да, да, имаше. Аз даже на последния лагер бях там, ние се хващахме, излизахме, нали, ние сме приятели извън тепиха, но като сме вече на тепиха, излизаме да се борим, там няма приятелство, трябва да се бориш докрай. Защото трябва да спечелиш, за да те уважават. Утре като се видим, пак ще сме приятели... ще помним тези моменти с добро, с позитива. Но това е, борбата е такъв спорт, не трябва да се жали, трябва да излизаш да се бориш докрай, да се вложиш максимално.

Да разбирам, че не ти е било тежко от психическа гледна точка заради това, че е твой познат, приятел, с който тренирате?

Имаше...трябваше да се настроя максимално, защото той е класен, европейски шампион е. Когато станах в Рим на 55 кг европейски шампион, той стана на 60 кг тогава. И сега трябваше пак да излезе и да се бори, защото и той се бори по същия начин. И се реши тогава борбата.

Как оценяваш представянето на отбора ни в класическия стил на шампионата на Стария континент?

Мисля, че страхотно се представихме в трите стила. Имаме доста медали. Това е голям напредък в борбата. Радвам се и пожелавам още повече медали да получим и на световни, и дай Боже, на олимпийските игри.

Да се върнем на твоето представяне: втора европейска титла беше това за теб при мъжете, а си на 21 години, нали така?

Да.

Точно на толкова и баща ти спечели второто си европейско злато, а година след това стигна до първа олимпийска титла на Игрите в Атланта. След година са игрите в Париж. Усещаш ли накъде водя разговора?

Всичко е възможно, трябва просто да работим, да сме здрави и ще се получат нещата. Ние имаме вярата, това е най-важното.

Баща ти със сигурност ти дава и съвети и ти се кара, не ти спестява когато правиш грешки. Но прави ли сравнения, примерно: "Аз на 19 години бях..., ти на 19 години...“?

Да, някой път прави, казва: "Аз на тази възраст хващах олимпийски шампиони и надвивах“, това е допълнително нали мотивация за мене. Но и аз му казвам: "Аз съм по-горна категория, ти си бил по-малко, 52 кг, там е различно“, нали. Но все пак те са имали повече олимпийски шампиони, защото тогава са били и повече категориите. Той ми разказа като е качил категорията от 52 на 58 кг, там са били трима олимпийски шампиони:  той, този на 58 кг, който е бил, и този на 63 кг, който е свалял за 58 кг. И там се срещат вече трима олимпийски шампиони, като той (Армен Назарян) печели втората си олимпийска титла в Сидни. Тази история много ме мотивира. Не трябва да се гледат резултати, а трябва да се наваксва.

За момента го постигаш обаче.

Ами да, слава Богу, всичко се получава.

А дори преглед на статистиката показва, че ако тази година станеш и световен шампион, ще бъдеш световен шампион преди баща ти да е станал световен шампион при мъжете, на тези години говорим.

Да, вярно, че той по-късно стана световен шампион. Той ми разказа, че като се е върнал от световното, на което е завършил на второ място, е плакал вкъщи, защото е загубил схватката за световната титла, а година по-късно става олимпийски шампион. Явно тази загуба му е подействала като мотивация, за да стане олимпийски първенец. Въпреки това по-късно си печели и световни титли.

Ние няма да ти се разсърдим, ако на Световното в Белград вземеш поне квотата, примерно до шесто място, и на олимпийските игри спечелиш титлата.

Дай Боже! Това е първата цел: да вземем олимпийска квота, пък после вече даваме газ докрай. Ако сме готови и заслужаваме това място, ще го вземем.

Ще видим ли Едмонд Назарян на олимпийския връх още на игрите в Париж, с което да продължиш да преследваш успехите на баща ти? Как се виждаш в момента, има ли шанс ти да си новият олимпийски шампион при най-леките в класическия стил?

Да, има шанс, има голям потенциал. Сега е моментът, в който се развивам, тази възраст, натрупвам опит. Така че малко ми остава, нали, има къде да се работи, но ние с вяра и да сме здрави, защото контузите винаги спират работата, така че с това ние продължаваме напред. И догодина, дай Боже да получим титлата.

Пожелаваме ти я. Президентът на Федерацията по борба Христо Маринов каза твоето име и това на Кирил Милов в интервю пред "Фокус“, като борците ни с най-голям шанс да атакуват олимпийска титла догодина. Ти как определяш шансовете си за титла на Игрите във Франция?

Трябва на върха да се виждам. Даже и да имам пропуски…и да съм...

Най-младият в категорията?

… да, да съм най-младият, може и да отстъпвам някъде физически с нещо, но аз с характера ми само мисля за титла, за злато. На всеки медал трябва човек да се радва, може и да не се получи, това е животът, не може да предвиждаме и да казваме какво ще се случи, всичко определено от Господ, ние даваме всичко просто от себе си, и с тази мисъл вървим напред.

Преди това обаче трябва да спечелиш квота за най-големия спортен форум, както това си говорихме преди малко, това може да стане при влизане в "Топ 6" на Световното първенство в Белград през септември. Твоят треньор Емил Иванов коментира в друго интервю, че "имате 2-3 тръпки“, това е цитат, т.е. борци става въпрос, които не си преодолявал. Кои са те и правите ли вече стратегии за победи над тях?

Засега на нашата категория лидер е киргизстанският борец Шаршенбеков (Жоламан). Той ме надви на финала на Световното. Там стана малко грешка, направих фал, и после се обърка срещата ми, не тръгна както трябва. Но той стана световен шампион и се доказа, че е един от лидерите. Трябва специална подготовка срещу него, защото той има много силни борцовски качества. Така че ще се готвим, ще гледаме клипчета, ако някъде можем преди това на турнири да го хванем, да го усетим повече, той е един от главните. Но пък да не казвам японския състезател, който го надвих едвам-едвам на Световното, трудно среща…

Кенчиро Фумита?

Точно така. Той е най-опитният, най-класният борец, защото той е двукратен световен шампион и вицеолимпийски шампион, той е надвивал даже много пъти киргизстанския борец, така че той е един от опасните противници. Нашата категория е много конкурентна и не се знае кой може да е в най-добра върхова форма на състезанието. Така че ние трябва максимално да гледаме себе си, да сме концентрирани, да си подобрим всичките качества.

Прави впечатление, че физически стоиш по-добре в сравнение с миналата година в тази категория. Има ли още какво да се работи по отношение на физика при тебе или вече наблягате с треньора ти на тактика, стратегии и нови схватки?

Основно физика работим, защото, аз имам такъв организъм, че след състезание ако спра за малко за почивка, и бързо ми пада физиката. Така че аз трябва да я поддържам, да си я подобря, и като я поддържам, толкова по-добре за мене.

Искаш да ми кажеш, че дори в почивните дни тренираш, за да си в кондиция?

Да, точно така. Физика задължително нещо: набиране, въже, ластици – трябва работа на физика задължително за мен. А пък борбата, от друга страна, аз бързо влизам в час, защото може би и от това, че много обичам този спорт и с голям кеф го правя. Влизам в залата и набързо влизам във форма. Но пак, трябва да не се забравя тепиха, също работим, учим нови хватки. Все пак трябва да има изненада на състезанията, нещо ново да е по-интересно, по-зрелищно.

В предходно интервю за "Фокус“ каза, че с брат ти Гриша Назарян може да покорите световните върхове. Вярваш ли още в това и кога да очакваме големия пробив при него?

При него има доста да се работи, той още и млад. Аз в него виждам характера, който трябва в борбата, той го има, но му трябва още трудолюбие, малко повече да се труди, желание, мотивация. Аз виждам, той работи, но още трябва при него. Може да се случат нещата, аз вярвам.

Кога ще стане това като времеви диапазон?

Той още е млад. На 17. Той е юноша. Тази година има европейско първенство. Там ще видим как ще се представи. Но за него трябва много работа наистина. Но не е невъзможно. Аз му го казвам постоянно.

А той при кого тренира?

Той тренира в спортното училище на ЦСКА, там има партньори, има треньори, и така.

По-нататък има ли шанс да се включи към вашия тандем с Емил Иванов?

Има шанс, да. Той ни е помагал. Взимаме го понякога като партньор да ни помага. Той има свой стил, свои хватки...колкото повече противници, повече партньори хващаме, това е плюс за нас, но и за него е плюс, разбира се.

Е, как, да се учи от най-добрите. 

(Смее се) Да. Работим, някой път заедно работим, но скоро, може би като влезе вече при мъжете, достатъчно се изгради като борец, ще може вече повече да тренираме и повече борби да правим.

Извън тепиха следваш право в Нов български университет. Коя година си студент и как съчетаваш борбата със следването във висше учебно заведение?

Ами аз съм още първа година, втори семестър. Първият го изкарах малко трудно, с изпити онлайн. Вторият семестър имам пропуски заради Европейското първенство, имах подготовка и малко е трудно да се съчетава, но успявам някак си.

А кой те насочи към правото?

Моите близки хора ми казаха, в къщи говорим, обсъждаме, и плюс аз имам интерес. Интересно ми е правото, от малък обичам така да гледам филми за право, за адвокати...просто ми е интересно това е нещо, и чета също така.

Значи след като стигнеш върховете в борбата да разбираме, че и че в правото може да ги стигнеш?

Да, очаква се също.

Добре. Значи ли това, че след края на твоята спортна кариера може да се насочиш не към треньорство, а нещо извън сферата на спорта?

Не знам, не мога да кажа, но спортът ме влече също, може би нещо свързано със спорта и ще намеря някакъв баланс между тях.

Предполагам започвате вече подготовката за Световното в Белград, което е през септември.

Да.

Къде ще я проведете и има ли осигурени спаринги с някои от големите борци в твоята категория?

Планът го обсъждаме с треньора, имаме планирани лагери. Основно в Армения, защото там се чувствам добре. В Хърватия правим също хубави лагери, има там и хубави условия, храна, хотел, също спаринг партньори канят от много държави с и треньори, правят доста хубави тренировки.

Последни думи или пожелай нещо на нашите слушатели за финал на това интервю.

Първо искам да пожелая всички да са здрави, спортистите без контузии, всеки да мечтае, да има цел, да се стреми да я постига, да тренират, защото спортът е много хубаво нещо, да не наблягат на компютри много в социални мрежи, повече активност трябва в живота ни, за да сме максимално енергични и да даваме енергия и да се любуваме с това.

Благодаря ти много за това интервю.

Благодаря и на вас.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: