Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
Трите Хикса: В школата на Нефтохимик има изключителни таланти
Автор: Екип Burgas24.bg 11:37 / 08.11.2016Коментари (0)1975
© Burgas24.bg
Иван Цветанов е директор на ДЮШ на Нефтохимик от два месеца. С неговото привличане се въведоха нови методи на работа, с които талантливите млади футболисти ще успеят да развият максимално качествата си. Иван Цветанов говори пред сайта на "шейховете".

- Г-н Цветанов, от близо два месеца сте начело на ДЮШ на Нефтохимик. Какви са впечатленията Ви през този период?
- Това, което мога да кажа със сигурност е, че от родените през 2002 година нагоре ще трябва да работим много за техника, координация и бързина. Това са децата, с които не трябва да правим компромиси, що се отнася до тези неща. При по-големите набори е малко късно да се развиват тези компоненти, така че е важно да се насочим към най-малките.

- От съвсем скоро и кондиционният треньор на Нефтохимик Даниеле Нерви работи с тези деца. Защо е толкова важна работата с тях именно в тази възраст 7-12 години?
- Това е така, защото на тази възраст децата са образно казано, като един "бял лист хартия", върху който най-лесно се чертае, т.е. много лесно разбират новите неща, които им се показват. От най-ранна детска възраст ще придобият добро чувство към топката. По начина, по който се тренира в момента в школата на Нефтохимик, ще научим децата на А и Б във футбола още докато за малки, а не когато отидат в мъжки отбори тепърва да учат тези неща.

- Има ли талантливи деца в школата на Нефтохимик?
- Абсолютно! Във възрастите 2006, 2007 и 2008 виждам много талантливи деца, а освен това те израстват с всеки изминал ден. Знам, че в Бургас има много талантливи деца. Също така смятам, че е крайно време в българския футбол да започне да се работи по дадена методика, а именно във всяка възраст да се прави това, което е характерно за точно тази възраст. Най-важното, което трябва да правим е да обучаваме децата.

- Защо е толкова трудно за децата, които са на възраст 10-12 години, ставайки на 17-18 години, да направят преход към мъжки футбол?
- Точно тази седмица имах разговор с едно дете от нашата школа, което е свикнало всички да го тупат по рамото и да му казват колко е добро. В момента, в който треньорът му направи забележка, това дете приема своя треньор за враг. Това дете не се старае да усъвършенства качествата си. И когато достигне до мъжки футбол, то има страшно много пропуски. Именно заради това обясних на въпросното дете, че когато треньорът му казва нещо, то това е само за добро. Много деца на възраст 10-14 години се мислят за завършени футболисти, а това не е така. В Нефтохимик няма да допуснем дете, което е достигнало до възраст 17 години, да не е завършен футболист. Естествено някои футболисти са по-талантливи от други и ще успеят да играят в по-силни отбори.

- Липсата на стратегия убива българския клубен футбол. Каква ще бъде стратегията за развитие на школата на Нефтохимик?
- Както казах, във всяка определена възраст ще се набляга на специфични неща, които са характерни за точно тази възраст. Само така ще можем да подготвим качествени играчи.

- Освен кондиционен треньор в ДЮШ на Нефтохимик, има и треньор, който работи с вратарите в различните възрасти. Колко важно е това?
- Това е много важно за всеки вратар в школата, защото този пост е много специфичен и е изключително важно да има треньор на вратарите, който да показва тънкостите на младите ни вратари. Благодарен съм на ръководството на Нефтохимик, че прие положително това мое предложение и при нас вече има треньор на вратарите.

- От няколко години се смени формата на мачовете, които играят различните възрастови групи. Най-малките играят 5 срещу 5, следва 7 срещу 7 и т.н., докато се стигне до 11 срещу 11. По-добър ли е този формат?
- Да за мен това е правилната формула. Така е и във водещите футболни сили в Европа. Нека не се стремим да бъдем новатори в тази област, а да копираме правилните неща, които се правят в развитите футболни страни.

- Нефтохимик е единственият елитен футболен клуб в Бургас и региона. Освен това в школата всички деца тренират безплатно. На какво ще бъдат научени децата, които тренират в Нефтохимик?
- Моето желание е да подготвяме колкото се може повече играчи, които да бъдат готови за мъжки футбол. Естествено максимален брой от тези деца да влизат в представителния отбор на Нефтохимик. Това е нашата цел и това преследваме всеки ден. Освен това обаче, ние се стараем да обучаваме децата да са добри хора, това също е изключително важно за нас.

Още по темата: общо новини по темата: 30
12.10.2018
02.08.2017
25.07.2017
10.06.2017
05.06.2017
31.05.2017
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: