Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Димитър Димитров-Херо: Време ми беше да сменя обстановката
Автор: Екип Burgas24.bg 13:38 / 23.12.2008Коментари (0)881
© Burgas24.bg
Димитър Димитров напусна Черноморец, за да поеме руския Амкар. Така той стана първият български треньор, който ще работи в Русия. Той говори за договора си в Амкар и времето в Черноморец.

- Господин Димитров, ще дадете ли повече подробности около договора с Амкар?
- Имах предварителна уговорка с президента на Черноморец, че при добра оферта мога да напусна клуба. Достатъчно бе да реша, че съм сигурен в избора си на нов отбор. Получих информация, че към мен има интерес от Амкар и се разбрахме да проведем предварителни разговори. Срещнах се с представители на клуба и обсъдихме всички по-важни въпроси. Още тогава знаех, че от Амкар водят разговори и с други треньори, но това не ме притесняваше особено. Скоро след срещата ми се обадиха и стана ясно, че аз съм техният избор, което ме зарадва много. Важното е, че нещата се развиха положително и всичко стана така, както трябва. Имах голямо желание да изляза в чужбина. Това е причината да не обмислям дълго офертата на Амкар. Време беше да сменя обстановката, дано съм направил правилния избор.

- Трудно ли взехте решението да напуснете Черноморец?
- Знаете, че извървях дълъг път с Черноморец. Водих отбора още във "В" група, класирахме се за "Б", след което достигнахме най-високото ниво на родния футбол. Завоювахме квота за евротурнирите и участвахме в Интертото, което не е малко за отбор като Черноморец. Мога да кажа само хубави неща за този клуб, имам прекрасни спомени от престоя си в него. Разделих се приятелски с всички в клуба, запазваме добрите си отношения. Като цяло хубавите моменти са много повече от лошите.

- Разговаряхте ли с българските футболисти в Амкар, получихте ли нужната информация от тях?
- Да, разговарях с тях. Информирах се за някои неща, наясно съм с организацията в клуба. В общи линии съм запознат с основените неща. Тепърва ще разбера подробности.

- Обмисляте ли да намерите някакъв пост в клуба на Мартин Кушев? Вашият предшественик бе обещал на Кушев да е помощник-треньор.
- Предстои ми разговор с него, той ще ми каже какво е желанието му. При всички положения ще направим най-добрия избор. Ще проява разбиране и ще се съобразя с желанието на Кушев.

- Имате ли намерение да привлечете български футболисти в Амкар?
- На този етап не съм мислил по този въпрос. Засега няма да привличаме никого от България. Искам да се запозная подробно с клуба и играчите, с които разполагам. След като го направя, мога да преценя от колко футболисти се нуждаем и на какви постове. Не е изключено да привлечем някой качествен български играч.

- Много по-добри ли са условията, които ви предлагат в Амкар, в сравнение с Черноморец?
- Безспорно. И финансово, и във всички други аспекти Амкар предлага страхотни условия. Това е нормално, всички знаем, че в руското първенство се влагат страшно много пари. Конкуренцията е голяма и всеки се опитва да предложи максимално добри условия за работа. Всичко това не е най-важното за мен. В Амкар и Русия очаквам да се работи доста по-професионално. Нещата са на високо организационно ниво и това надделя в избора ми.

- Какво е мненито ви за Амкар като отбор?
- Самият клуб определя представянето си през изминалия сезон като "чудо на чудесата". Класирането за УЕФА е огромно постижение което никой не е очаквал. В Амкар се възползваха от това, че Зенит се състезава на няколко фронта и не можа да се съсредоточи в шампионата. Проблемите в Спартак (Москва) също дадоха шанс на Амкар да достигне до тази висока позиция в крайното класиране. По принцип отборът няма особено високи цели и се води средняшки тим. След последното представяне летвата в клуба ще се вдигне по-високо, което вдига очакванията към нас.

- Какви ще са целите на Амкар през новия сезон?
- Тепърва ще разбера какво ще искат собствениците от нас. Отборът се класира за пръв път в турнира за Купата на УЕФА и това променя настройката на всички. Явно целите ще са по-високи от миналогодишните, което трябва да е стимул за промяна в нагласата на отбора. Надявам се да оправдаем по-големите очаквания.

- Вашето мнение за руското първенство. Може ли то да се сравнява с българския шампионат?
- Това е едно от най-силните първенства в Европа. За мен е сред първите 7-8 по финанси и качество на играта. Влагат се изключително много средства, което води до високо качество. Не един и двама са футболистите световни имена, които се състезават в Русия. ЦСКА и Зенит спечелиха Купата на УЕФА, което гарантира много висока класа и е доказателство за амбицията на местните клубове. Фактът, че се правят вътрешни трансфери на стойност от 30 милиона евро, говори сам по себе си за какви средства става въпрос. Не са малко и суперкласните треньори, които работят в Русия. Все повече големи имена в световния футбол избират руското първенство. Нереално е да сравняваме нашето първенство с това на Русия. Най-лошото е, че всички качествени родни футболисти рано-рано напускат страната. Всичко, което може да се продаде, моментално излиза навън.

- Притеснява ли ви фактът, че българските треньори не се славят с особени успехи в чужбина?
- Не мога да кажа, че се притеснявам много. За мен това ще е едно голямо предизвикателство и се радвам, че ще мога да работя с по-качествени футболисти. Селекцията е на ниво и ще ми е интересно как ще се представим. Иначе според мен българските треньори не са имали много възможности и шансове да се докажат в чужбина. Подценяваме се прекалено много и се обвиняваме за щяло и нещяло. Трябва да имаме повече доверие на родните треньори и да спрем да се хулим непрестанно.

- Новият треньор на Черноморец Красимир Балъков свърза ли се с вас?
- Доколкото знам, Краси е в чужбина и не сме се чули все още. Ако потърси съдействието ми, на драго сърце ще му кажа всичко, което го интересува. Бих му споделил мнението си по всеки въпрос, а решенията остават негови.

Източник: в. "7 дни спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 7
03.02.2009
03.02.2009
21.01.2009
10.01.2009
09.01.2009
16.12.2008
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Шампионът Балкан надигра лидера Черноморец в НБЛ
Григор Димитров, Алкарас и Надал се завръщат за силния турнир в Мадрид
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: