Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Краси Балъков: Изненада ме голямата конкуренция в „А" група
Автор: Екип Burgas24.bg 13:43 / 15.06.2009Коментари (0)1116
© Burgas24.bg
Ден след края на сезона старши треньорът на Черноморец Бургас Красимир Балъков се съгласи да даде обширно интервю за „Меридиан Мач". Бала говори за представянето на"акулите" и бъдещите планове на клуба.

- Г-н Балъков, каква оценка бихте поставили на представянето на Черноморец и реално ли е 7-ото място, на което финишира тимът?

- За мен е абсолютно реално. Ние сме на 7-о място заради наредбите в българското първенство, а не ако се гледа головата разлика, както е в повечето европейски първенства. Но няма голямо значение дали сме 6-и или 7-и. Това ни беше целта още от момента, в който дойдох в Черноморец. Доволен съм от представянето на момчетата. Като начин на работа и себераздаване мога само да им изкажа комплименти. Използваха максимално възможностите, които имаха. Оценки по каквато и да било система никога не съм давал, няма да го направя и сега.

- Можеше ли отборът да постигне повече?

- Като класиране трудно, тъй като разликата в точките от другите отбори беше сериозна. Но като погледнем фактите - имаме 7 победи, 3 равни и 5 загуби, които можехме да избегнем - от Миньор в Перник, вкъщи срещу ЦСКА и особено срещу Локо (Пловдив), когато имахме 10 положения повече от тях. Така че тези три мача можеше да се обърнат в наша полза, но това е футболът, няма как да върнем времето назад. В общи линии сме доволни от постигнатото досега.

- Какви бяха първите ви впечатления от родната футболна действителност?

- Това, което положително ме изненада и не очаквах да срещна в България, беше нивото и конкуренцията в първенството. Дълги години отборите, които постоянно се конкурираха за титли и купи, бяха Левски и ЦСКА. Трудно някой можеше да вземе дори и точка от тях. Но сега нещата са по-различни. Всичко е въпрос на мотивация, на нагласа и на малко повече качествени футболисти, които в единия отбор ги има, а в другия ги няма. В тактическо и спортно-техническо отношение в българското първенство има сериозен напредък.

- От това лято ли започва същинската ви работа в Черноморец, ако да речем тези 5-6 месеца са били опознавателни за вас?

- През този първи полусезон имахме и свършихме доста сериозна работа. Можеше да постигнем и малко повече точки, отколкото имаме, но пък през половината полусезон винаги бяхме на една крачка от отборите, които изпаднаха от „А" група. Повтарям се, но държа отново да кажа, аз съм изключително доволен от изявите на футболистите, които, макар и за краткото време на работа заедно, се опитаха да реализират потенциала си. През следващата година ще искаме да засилим конкуренцията на отделни постове, като основното ни правило е - бързай бавно, за да стигнеш надалеч.

- А като класиране каква ще бъде целта ви, може би място в евротурнирите?

- Абсолютно и категорично целта пред Черноморец ще бъде по-добро класиране от тази седма позиция сега. Но ако първенството върви така, че можем да се борим за евротурнирите - ще бъде добре дошло. Ако не, крачка по крачка ще постигаме целите, които сме си поставили. Аз казах още когато дойдох, че Черноморец ще бъде един стабилен отбор, със стабилни условия на работа след 3,5 години. Ние сме реалисти, които искаме да градим нещо истинско, а не да бързаме от днес за утре.

- Наясно ли сте вече с играчите, с които ще се разделите и на които няма да разчитате?

- Да, няколко от досегашните футболисти ще отпаднат от селекцията ми за новия сезон. Ние сме били коректни с тях, както и те с нас.

- Отказвате ли се от услугите на Мишел Платини, защото се появиха такива информации? Все пак бе определен за една от звездите на Черноморец...

- Аз не знам някога и на някого да съм казал, че няма да разчитам на Платини. Може би това са нормални методи на тези отбори, които имат интерес към него. Но така или иначе мен не ме интересува какво пише в пресата или какво казват някои футболни деятели. Платини има договор с Черноморец и който иска да го купи, трябва да преговаря с нас. Ние разчитаме на него...

- Да преговаря и да плати съответната трансферна цена?

- Разбира се, че трябва да плати съответната цена, а и цената му не е малка. Така че съмнявам се някой в България да успее да извади толкова пари, че да плати и да го купи.

- А има ли футболисти от „А" група, които искате да видите в Черноморец, дори и да не стане даденият трансфер? Играчи, които са ви направили силно впечатление.

- Има. Моят любим футболист, който бих искал да видя в Черноморец, е Даксон. В него виждам нещо, което едно време и аз съм имал, така наречените офанзивни и креативни качества на халфа. За съжаление трудно мога да осъществя тази моя мечта поради новите промени в правилника на БФС. Все пак от догодина в „А" група ще могат да играят само трима чужденци извън ЕС.

- В тази връзка явно от чужбина трябва да очакваме малко попълнения?

- От чужбина ще търсим футболисти, но такива от Европейската общност. Имаме скаутска мрежа, която се занимава с това, похарчили сме повече от 20 000 евро, и то до средата на май. За съжаление точно тогава дойде решението на БФС, от днес за утре, което ни удари много жестоко. Ние инвестирахме по досегашния правилник и нямахме време да реагираме. Трябваше да променим скаутската си система и нейната философия. За съжаление загубихме три-четири месеца работа, но ще го наваксаме.

- Как си обяснявате факта, че световната финансова криза май не се е отразила само на Реал (Мадрид) и Черноморец по отношение на трансферите и плановете ви?

- Вижте, най-големите бизнесмени печелят най-много в криза. Аз съм футболен бизнесмен, но явно „Петрол холдинг" и община Бургас са си направили добре сметката и имат необходимите ресурси за изграждането на един футболен клуб. Засега нещата при нас вървят прекрасно. Кризата е навсякъде, но след като човек си прави добре сметката и има желание да гради и да създава, тя се усеща много по-малко.

- Заслужено ли стана Левски шампион?

- Няма незаслужен шампион в която и да е лига, колкото и на някого да му се иска. След като имаш една точка повече от втория, значи си го заслужил по една или друга причина. Левски напълно справедливо стана шампион. Още повече в директния двубой, след като изоставаше в класирането, в труден психологически момент успя да спечели категорично срещу ЦСКА.

- Любо Пенев ще се картотекира за „А" група, Боримиров също обмисля да се върне на терена, има ли шанс и за Красимир Балъков?

- Аз свалям шапка на моите колеги, ако е истина, че са толкова амбицирани и имат желание. При мен това е табу. Решението ми да съм треньор е твърдо и категорично. Дори и на 50 години да мога да играя футбол, няма да го направя, защото имам много сериозни ангажименти.

- Ще бъде ли в скоро време Черноморец българският Волфсбург?

- Черноморец ще бъде локомотивът на промените в българския футбол. Просто няма отбор, който да се движи с такива темпове и да създава такива структури и условия за работа. Това е, което нас ни интересува най-много. След като се създадат новите бази, е логично и закономерно в един момент Черноморец да стане един от водещите отбори в България.

- Скоро бе мачът на националния отбор с Ейре, останаха ли ни шансове за класиране на световното в ЮАР?

- Теоретични шансове - да. Но ако сме реалисти, трудно може дори и в най-големите си мечти да си мислим, че ще се класираме. Нормално и логично е треньорският щаб, играчите и БФС да таят надежди до последно, но е трудно за реализация и смятам, че може би сме приключили със световното първенство.

- Като един истински европеец гласува ли Красимир Балъков на изборите за евродепутати и ще гласува ли на 5 юли за парламент?

- От двадесет години не съм бил в България и не познавам в детайли политическата ситуация в страната. Поради тази причина не гласувах за Европейски парламент, няма да гласувам и на парламентарните избори. На следващите обаче ще го направя със сигурност, защото това е право и задължение на всеки отговорен гражданин, който мисли за бъдещето на страната си и на своите деца.

Източник: в. "Меридиан мач"

Още по темата: общо новини по темата: 68
20.05.2010
31.08.2009
31.08.2009
31.08.2009
31.08.2009
30.08.2009
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Шампионът Балкан надигра лидера Черноморец в НБЛ
Григор Димитров, Алкарас и Надал се завръщат за силния турнир в Мадрид
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: