Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Изп. директор на "акулите": Искам Нефтохимик да влезе в "А" група
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 29.03.2012Коментари (16)4487
©
Изпълнителният директор на Черноморец Бургас - Пламен Киряков даде интервю за вестник "Черноморски Фар". Той отговори на въпроси за лиценза и задълженията на клуба, целите пред отбора, отношението му към Нефтохимик и др.

- Г-н Киряков, в края на март изтича срокът, който клубовете имаха за покриване на лицензионните изисквания. Застрашен ли е лицензът на Черноморец Бургас?
- Към днешна дата мога категорично да заявя, че Черноморец Бургас ще има лиценз. Покрили сме абсолютно всички лицензионни изисквания на БФС и УЕФА.

- Значи сте изчистили задължителните плащания.
- Да, към 31 март ще бъдем изрядни към държавата и към определена група работници и служители, която правилата за лицензиране наричат защитена. В тази група подадат футболистите и всички лица, които са на ръководни длъжности.

- А как ще се оправяте с натрупаните 670 хил. лв. дълг към общината за данък сгради и такса смет?
- Тези задължения, които са натрупани през последните 5 години, ще бъдат разсрочени от общината. Клубът има намерението да започне обслужването им, макар и намирайки се в един доста тежък финансов момент. Ангажиментът, който сме поели, е само до края на тази година да бъдат платени около 150 хил. лв. от натрупаната сума, а в следващите 10 години да се издължим напълно. Клубът поема задължението да обезпечи тези задължения с ипотеки върху недвижими имоти, за да съществува абсолютна сигурност за община Бургас, че парите от данък сгради и такса смет ще бъдат получени.

- Не очаквахте ли съпричастие в покриването на този дълг? Все пак общината има 50 процента във футболния клуб.
- Разбираме, че община Бургас също има затруднения с формирането на бюджета. Уверени сме, че ако тази година няма възможност да подкрепи спорта като цяло и в частност футбола, то в следващите години ще почувстваме тази подкрепа.

- Към днешна дата какви са задълженията на футболния клуб?
- Има няколко групи задължения. Тази за работниците и служителите, която приоритетно се обслужваше, след като поех управлението на клуба, към 31 март ще бъде изчистена почти напълно. Тези задължения бяха от порядъка на 1 млн. и 200 хил. лв. Има една друга група - към трети лица, които са доставяли стоки и услуги на клуба. Тук задълженията са около 1 млн. и 400 хил. лв. Част от тях са погасени, част са разсрочени, а други са съдебни. Смятам, че в рамките на следващата година ще успеем да погасим и тези задължения. Имаме задължения за данъци и такси, които съответно разсрочваме и ще бъдат обслужени в бъдещ период. Имаме задължения и към акционерите, които са давали за издръжката на клуба. Имаме съответно наложени запори върху част от имуществото и върху някои от банковите ни сметки, но полагаме всички усилия това да не спъва дейността ни и плащаме съобразно възможностите, които в момента съществуват.

- Как се стигна до тази криза? Има ли конкретен виновник?
- Трудно мога да посоча едно лице. За мен причината е политиката, която беше избрана и която се следваше от началото на 2009 г. Клубът към началото на 2009 г. имаше капитал от 50 млн. лв., от които 25 млн. като апортна вноска и още 23,8 млн. като налични парични средства. Клубът имаше средства, които биха му гарантирали различни финансови резултати при друг тип политика.

- Визирате политиката по времето на Красимир Балъков и Фреди Бобич.
- И не само на тях. Тази политика следваше целите и приоритетите, очертани от акционерите на клуба. Община Бургас и "Петрол Холдинг" избраха политиката на форсирането с бърза популяризация на клуба и постигането на бързи резултати. Оказа се неуместно.

- Има ли опасност кризата да засегне мъжкия тим?
- Не. До края на сезона има яснота относно приходната част на бюджета на клуба и по никакъв начин финансирането на представителния състав не е застрашено.

- Кои бивши ръководни кадри водят дела срещу клуба? Чу се, че Балъков е сред тях.
- Балъков не води дело. Сумите, които клубът му дължи, ще му бъдат изплатени до 31 март. Част от сумата вече е платена. Остава да му се изплатят около 50 хил. лв. По същия начин стои въпроса и с Фреди Бобич. Има две дължими възнаграждения, които ще му бъдат изплатени до 31 март.

- Само с лични пари на Митко Събев ли оцелява Черноморец Бургас?
- Не само. В момента клубът реализира собствени приходи от продажбата на футболисти, от телевизионни права, от рекламни и спонсорски договори. Парите, които дава Събев са част от издръжката на клуба.

- Има ли изгледи Митко Събев и Денис Ершов да изгладят противоречията си и "Петрол Холдинг" отново да дава пари за футбола?
- Това е въпрос, по който нищо не бих могъл да отговоря.

- Задава ли се нов спонсор на хоризонта?
- Да, договаряме нов спонсорски договор. Говорим за генерален спонсор, но преговорите вървят трудно. Имаме сериозно разминаване между цената, за която претендираме и тази, която компанията е готова да даде.

- Коя е компанията?
- Това е голяма компания, която е на българския пазар. Собственик е чуждестранно юридическо лице, но не мога да дам повече информация, преди да финализираме преговорите. Оптимист съм, че от новия сезон отборът ще играе с логото на новия спонсор.

- Каква е сумата, която искате от генералния спонсор?
- Искаме 1 млн. лв. Не е малка сума, но проучването на пазара показва, че това е реална и достижима цена. Става дума за спонсорски договор за 1 година. 1 млн. от спонсора при бюджет от 4 млн. е напълно нормално.

- Докъде стигнаха споровете с ЦСКА за Мишел Платини и Анисе Абел?
- Категорично мога да заявя, че ако до 31 март не ни платят за Платини, ЦСКА не само че няма да имат място в Европа, но няма да получат лиценз и за вътрешното първенство. Така както всички останали отбори полагат усилия да разплатят задълженията, които са от предходна година, така следва и ЦСКА да уредят отношенията си, защото в другия случай отборите няма да бъдат равнопоставени. Случаят с Абел е различен. За него сме сезирали ФИФА, като претендираме за компенсация в размер на минимум 350 хил. евро, които очакваме да ни бъдат присъдени. Отделно се иска лишаване на състезателя от състезателни права за срока на договора му. ЦСКА отговарят солидарно заедно с Абел, тъй като презумпцията на правилата е, че те са допринесли той да напусне неправомерно Черноморец.

- Има ли сили и организация "Черноморец" за място в тройката?
- Ако говорим за вътрешна организация на клуба- да, имаме, Убеден съм, че Черноморец разполага със спортния потенциал да постигне тази цел. С представянето си отборът ни доказва, че заслужава място в тройката.

- Подминавате организацията...
- Ако говорим за вътрешна организация на клуба- да, на нивото за тройката сме. Но ако намеквате за нещо друго, то не ни касае. Задкулисно ние не работим, защото принципът, който сме избрали да следваме, е принципът на честната игра. Не участваме в договорки, играем за себе си.

- Кога изтича договора на старши треньора Димитър Димитров и предстоят ли преговори за продължаването му?
- Договорът му е до юни 2013 г. Отборът не би бил същия без Херо. Въпрос на желание от негова страна е колко дълъг да бъде договорът му. Не мислим за друг треньор и за други възможности. Изцяло сме удовлетворени и сме благодарни за работата, която той върши на стадион "Лазур".

- Ще продължи ли да работи модела с Черноморец Поморие като сателит и през следващия сезон?
- Не виждам причина да не продължи. Имаме изключително ясна структура на отношения с Черноморец Поморие. Преотстъпваме им футболисти, като на най-перспективните от тях заплатите се плащат от Черноморец Бургас. Останалите, ако се развият и покажат качества за първия отбор, Черноморец Бургас реално ги купува от Поморие. Това е част от политиката ни в търсене на млади таланти. Защото в края на краищата в един бургаски отбор не може фундаментът да бъдат чужденците.

- Бяхте ангажиран с каузата на Нефтохимик и Нафтекс, а сега оглававяте Черноморец. Но остана ли "зелен" сантимент у вас?
- Не само като бургазлия и като бивш изпълнителен директор на Нефтохимик и Нафтекс аз изключително симпатизирам и поддържам този отбор. Винаги съм твърдял, че в Бургас има място за двата отбора, които всички бургазлии припознават като свои. Няма го това тотално деление, както е в Пловдив и Варна. Уверен съм, че бургазлии подкрепят своите отбори, независимо как се казват те. Ще се радвам много, ако Нефтохимик заслужи място в "А" група и има едно бургаско дерби следващата година в елита. Аз съм за партньорство и взаимопомощ между двата клуба.

- Да забравим ли за "Черноморец Арена?
- Към днешна дата бих казал, че "Черноморец Арена" е само една картинка. Кога ще бъде възможно осъществяването на един толкова мащабен проекг, не знам кой може да отговори. Очакваме промяна в тенденциите на световната икономика и съответно инвеститори и партньори, но всичко е в бъдещето.

Още по темата: общо новини по темата: 4
19.03.2012
10.03.2012
07.03.2012
06.03.2012






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Стадион "Лазур" е собственост на "Спортс порпърти мениджмънт". Какво му е общото на Киряков с тази фирма, че да решава кой да играе там и кой не? Зелените да питат когото трябва - къда се парите от продажбата на стадиона им и защо сегашните им собственици не искат да плащат за да играят на "Лазур" въпреки, че Община Бургас им преведе достатъчно пари безвъзмездно, за да си позволят половината пари които плащат Черноморец за да играят там...
+4
 
 
Тоя ме разби какви тъпотии наговори.Еми като за начало пуснете отбора им да играе на "Лазур",а има време и за дербита.
+2
 
 
Киряков, червей като визия, плужек като морал! До каквото се докоснеш и потоп! Лаик долен!
+3
 
 
Тоя кенефаджия ако искаше Нефтохимик да играе в А група нямаше да се прави на п*тка и щеше да пусне отбора да играе на Лазур...пардон ст.Нефтохимик
+2
 
 
Ти ли бе, измет, не споменавай дори свещеното име!
+7
 
 
Господин Киряков,в неделя Нефтохимик посреща лидера Любимец! Да имаш случайно някаква идея къде ще се състои?!
+3
 
 
стига лъга бе, стига лъга бе смешник. казал ли си веднъж една истина през живота си. долен измекяр
+6
 
 
Киряков, ако искаш някаква промяна в отношението ни към теб, трябва сам да си я заслужиш. Любовта ни към Нефтохимик е много по-силна от лошите чувства към теб, за които сам си си виновен. Ако си поне малко човек на място, поне направи така че да не подпомагате конкурентите ни да играят на кръв срещу нас само и само да не влезем (особено важи за Поморие и Несебър). През изминалите почти 10 години думите ти говорят едно, а действията - съвсем друго. А баражите срещу Севлиево и Своге показаха колко много всички искахте отборът да се върне в А-група навремето. И нали си "изп. директор"... ами изпълни нещо директивно за съвместно ползване на стадиона като си ни такъв доброжелател!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: