Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Честит вековен юбилей на Черноморец!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:59 / 01.08.2019Коментари (0)2398
Днес е рожденният ден на ФК Черноморец (Бургас). Клубът е създаден на 1 август преди 100 години! И вече цял един век Черноморец е символ на Бургас, на свободен дух, на сила и мощ!

Най-старото активно спортно дружество в морския град е учредено на 1 август 1919 година от войници от 24-и Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк, участници в Първата световна война. И клубът получава името си от това на военното формирование. Предложението за име на клуба е на един от учредителите Стефан Илич, който става и неговият първи председател.

Почти веднага Черноморец (Бургас) се превръща в най-силното спортно дружество в града и до 1944-а година е свързан с четири исторически събития и за българския футбол. В Черноморец играе първият англичанин в България (Антъни Кендъл), Черноморец е сред финалистите на първото държавно първенство по футбол през 1924-а година, първият професионалист в България играе за Черноморец (привлеченият от Славия Димитър Манолов), а през 1937-а година при създаването на Националната футболна дивизия Черноморец отново е поканен.

След като е унищожен от комунистическата власт, Черноморец бавно се възражда през 60-те години и набира сили, за да стане отново любимият клуб на Бургас. И в последствие много големи звезди на бургаския и българския футбол да направят име и да създадат история с екипа на акулите като легендарния нападател Тотко Дремсизов (112 попадения в "А" група), Руси Гочев (трикратен шампион с Левски), отишлите си без време голови терминатори Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и голмайстор на "А“ група с Ботев Пд), Валентин Делиминков (298 мача в "А" група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Ваньо Костов, Пейо Николов, Петър Младенов, Панайот Костов, Ивайло Коцев, Георги Маджаров, Николай Русев.

Следващата генерация е наистина впечатляваща, като включва героят от САЩ'94 Златко Янков, участникът на Световно и на Европейско първенство Радостин Кишишев, записал 11 сезона по терените в Англия. Продукт на Черноморец е и най-успешният български треньор Димитър Димитров-Херо, единственият бургазлия водил националния отбор на страната, при това два пъти.

След няколко години трудости, проблеми, днес Черноморец отново тръгва нагоре, по пътя към върховете, където му е отредена съдбата от неговото създаване. "Акулите" са в Трета лига, но всички в клуба са крайно амбицирани за завръщане в професионалния футбол. И отново синият стадион Черноморец да бъде любимо място на бургазлии!

Юбилейният мач по случай 100 години Черноморец ще се проведе на 4 август (неделя) от 18.00 часа и ще противопостави бургаските легенди срещу футболните звезди на България. Час по-рано започва церемонията по награждаването на заслужилите ветерани, футболисти и деятели.
Още по темата: общо новини по темата: 15
08.05.2020
24.04.2020
17.02.2020
13.01.2020
28.11.2019
26.11.2019
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: