Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Честит вековен юбилей на Черноморец!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:59 / 01.08.2019Коментари (0)2470
Днес е рожденният ден на ФК Черноморец (Бургас). Клубът е създаден на 1 август преди 100 години! И вече цял един век Черноморец е символ на Бургас, на свободен дух, на сила и мощ!

Най-старото активно спортно дружество в морския град е учредено на 1 август 1919 година от войници от 24-и Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк, участници в Първата световна война. И клубът получава името си от това на военното формирование. Предложението за име на клуба е на един от учредителите Стефан Илич, който става и неговият първи председател.

Почти веднага Черноморец (Бургас) се превръща в най-силното спортно дружество в града и до 1944-а година е свързан с четири исторически събития и за българския футбол. В Черноморец играе първият англичанин в България (Антъни Кендъл), Черноморец е сред финалистите на първото държавно първенство по футбол през 1924-а година, първият професионалист в България играе за Черноморец (привлеченият от Славия Димитър Манолов), а през 1937-а година при създаването на Националната футболна дивизия Черноморец отново е поканен.

След като е унищожен от комунистическата власт, Черноморец бавно се възражда през 60-те години и набира сили, за да стане отново любимият клуб на Бургас. И в последствие много големи звезди на бургаския и българския футбол да направят име и да създадат история с екипа на акулите като легендарния нападател Тотко Дремсизов (112 попадения в "А" група), Руси Гочев (трикратен шампион с Левски), отишлите си без време голови терминатори Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и голмайстор на "А“ група с Ботев Пд), Валентин Делиминков (298 мача в "А" група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Ваньо Костов, Пейо Николов, Петър Младенов, Панайот Костов, Ивайло Коцев, Георги Маджаров, Николай Русев.

Следващата генерация е наистина впечатляваща, като включва героят от САЩ'94 Златко Янков, участникът на Световно и на Европейско първенство Радостин Кишишев, записал 11 сезона по терените в Англия. Продукт на Черноморец е и най-успешният български треньор Димитър Димитров-Херо, единственият бургазлия водил националния отбор на страната, при това два пъти.

След няколко години трудости, проблеми, днес Черноморец отново тръгва нагоре, по пътя към върховете, където му е отредена съдбата от неговото създаване. "Акулите" са в Трета лига, но всички в клуба са крайно амбицирани за завръщане в професионалния футбол. И отново синият стадион Черноморец да бъде любимо място на бургазлии!

Юбилейният мач по случай 100 години Черноморец ще се проведе на 4 август (неделя) от 18.00 часа и ще противопостави бургаските легенди срещу футболните звезди на България. Час по-рано започва церемонията по награждаването на заслужилите ветерани, футболисти и деятели.
Още по темата: общо новини по темата: 15
08.05.2020
24.04.2020
17.02.2020
13.01.2020
28.11.2019
26.11.2019
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Стана ясно дали Никола Цолов има шанс за титлата във Формула 3
Време е за Олимпиада!
Официално: Александър Везенков се завърна в Олимпиакос
Страхотни коефициенти за изненада на Ботев срещу ПАО в Лига Европа
Еманюел Макрон покани Стефка Костадинова в Лувъра

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: