Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
СКВТ Черноморец - от блатото до eвропейското първенство по водна топка
Автор: Екип Burgas24.bg 10:55 / 25.10.2019Коментари (0)1334
©
Председателят и главен треньор на спортен клуб по водна топка "Черноморец" Петър Йонов даде обширно интервю за изминалия състезателен сезон, за целите пред клуба, за историята, финансирането и други интересни теми.

Г-н Йонов, как бихте характеризирали изминалия състезателен сезон по водна топка за вашия клуб?

Тази година "Черноморец" има шампиони при момчета до 15 г. За втори път участвахме във финала от турнира за Купа България – мъже, което е сериозно постижение.

Не по-малко достойно се представиха и другите наши отбори. Вицешампиони станахме при U13, като само един гол ни отдалечи от златото. Бронзови медалистки са жените, които записаха дубъл – в турнира за Купа България и в първенството. Бронз извоюваха и девойките до 17 г., които за финала влязоха четвърти, но успяха да се преборят за медал.

За съжаление, отборът юноши U17 беше на победа от шампионската титла, но загуба в последния мач им отреди четвъртата позиция.

Участвахме и в международни турнири, където състезателите ни също се представиха достойно. Смятам, че за нашия клуб това е една ползотворна година.

Наистина ползотворна година. Завършихте с шест комплекта медали, а "Черноморец" отново е в топ три на България по спечелени отличия.

Така казва статистиката. Ние не обръщаме много внимание на това, защото всяка година всичко започва отначало. Но като се обърнем назад, действително нашият клуб има сериозен багаж – това е престиж, опит и всичко необходимо за един развиващ се и гледащ в бъдещето клуб.

Г-н Йонов, вие и още няколко радетели на водната топка в Бургас създадохте СКВТ "Черноморец" през 2007 г. Година по-късно клубът получи своя състезателен лиценз и започна участие в първенствата на страната. За тези 11 години дейност имате спечелени почти 40 медала само от държавни първенства, без да броим извоюваните отличия и купи от престижните международни турнири, както и традиционния турнира за Купа Бургас, където спечелените медали и купи са девет. Този път, който извървяхте, заедно със спечелените отличия, са показателни за развитието не само на клуба, но и на водната топка в Бургас. Благодарение на чия подкрепа постигнахте тези успехи?

Винаги съм държал, тази пирамида да се следва. И тя в крайна сметка започна да дава своите плодове. За този период от време не всичко е вървяло гладко, имали сме сътресения, но винаги сме излизали от тях по-силни. Това е нашата история, нашите проблеми и нашите успехи. Това ни прави силни. За радост успехите ни са повече. Резултатите и споменатите медали показват, че сме на правилния път. Клубът е зареден с енергия, с амбиция. Състезателите са с достатъчно опит. Всичките ни отбори вече са натрупали голям игрови ватерполен стаж и надявам се, ще играем отново важна роля в първенството догодина. Важното за нас е състезателите ни да се развиват, да са здрави.

Знаем как да го правим и ще продължим да го правим. Естествено не сме сами, имаме подкрепата на родителите, на община Бургас и на Димитър Николов. Не е тайна, че водната топка в града се е развила благодарение отношението на кмета на общината към този спорт. Той толкова построи за спортната инфраструктура, че години по-късно "тези след него ще се затруднят да го боядисат".

А ако трябва да говоря за спортна инфраструктура, която без него нямаше да се случи, ние изхвърчахме в световна орбита. Естествено, като че ли още имаме кадрови проблеми, но тази база ще възпита и треньорите, които ще започнат да работят. Лично аз се оглеждам в клуба за такива хора и мога да ви кажа че има и не ме е страх за в бъдеще. Работим и в насоката за привличането на по-класни треньори в нашия клуб.

Вече направихте първата стъпка, през лятото тук заедно с вас работи сръбски специалист.

Да, по моя лична покана, тук пристигна Живислав Живанович – сръбски треньор и мой приятел, който беше цяло лято в Бургас. Запозна се с клуба, със състезателите, има желание да остане да работи при нас, харесва му атмосферата, отношението, базата. Въобще доволен е и ако решим финансовата част от всички тези необходими неща, то надявам се от новия сезон да продължим с много сериозно треньорско подкрепление, което ще се отрази положително не само на нас като клуб, но и на българската водна топка като цяло.

В тази насока работим и сме в авангарда, както се казва, на развитието на българската водна топка. Не всичко е гладко, има проблеми с някои от страните, създаващи целия този спорт. Но както ние мислим за развитието на водната топка, така мисли и новият УС на федерацията. Надявам се, че и съдиите трябва да разберат най-накрая, че ние не сме врагове. Трябва всички заедно да гледаме в една посока.

В национален план "Черноморец", така да се каже, е "кръводарител" на националните отбори.

Да, имаме своите представители. Вярно е, че ни се искаше да бъдат повече, но така са преценели селекцонерите. Шестима души от нашия клуб взеха участие в европейски първенства. Трима участваха на ЕП в Бургас за юноши U15 – Георги Митев, Янис Христов и Александър Раднев, и три наши момичета - Стела Димитрова, Росица Желязкова и Гюлшен Исмаил на ЕП за девойки до 17 г. в Гърция.

Това е сериозен атестат и хората, свързани с колективните спортове, могат да си дадат сметка за какво става въпрос. Искаше ми се да се класираме по-добре, но такива са възможностите на българския спорт към този момент. Фактът, че успяваме да пробием квалификации и отиваме на европейско, дава някакви надежди. Разбира се, има още много резерви в развитието на спорта, но това вече е на държавно ниво.

Пътят, по който тръгна клубът от така нареченото "блато на Славейков", ви отведе отново на същото място, но вече на грандиозния "Парк Арена ОЗК".

СКВТ "Черноморец" активно съдейства за тази промяна. За мен това е знаменателно. Това е възможност видимо да преценим докъде сме стигнали. 2004 г. водната топка беше тотално забравена, до голяма степен неглежирана, предизвикваща усмивки в плувните среди. Но ето, аз съм свидетел от къде тръгнахме и до къде стигнахме. За мен това е епоха. Едно изключително удовлетворение и за всички състезатели, които са извървели този път. Но това е паметник най-вече за човека, който реализира нашата мечта. Ние не можехме дори да си помислим, че ще стигнем някога до домакинство на европейско първенство. Благодарение на него това стана реалност.

Разбирате ли, да спечелиш домакинство на европейско първенство в колективен спорт, е чудовищна награда, страхотно постижение. Например конкуренцията за домакинство на това европейско, което се проведе в Бургас, беше изключително тежка. Отговорността да докараш такъв шампионат е огромна. Всички ние видяхме едно изключително състезание. 15-годишните играха на много високо ниво, което показва че в Европа се гледа сериозно на водната топка.

Това е етап от нашето развитие. От тук нататък това трябва да се надстроява. И тук думата трябва да си я кажат най-вече спортните специалисти и да се работи както трябва.

Какво предстои на "Черноморец" през новата състезателна година?

Участваме във всяка една възрастова година, както обикновено, и не само. Убеден се, че предстоящата година ще бъде по-силна от предходната, въпреки конкуренцията която расте в България. Ще затвърдим нашите позиции, защо не да стигнем и по-нагоре. В перспектива, желанието ни е мъжкият отбор да стане с професионален статут, като това може да стане с помощта на спонсори.

Нашият спорт не може да се практикува без интелект, имаме много момчета и момичета, които вече учат и играят в чужбина и се надяваме някои от тях, а защо не всички, някой ден се завърнат тук, с тази база, със сериозната работа в клуба и това надстрояване в СКВТ "Черноморец".
Още по темата: общо новини по темата: 107
20.02.2024
09.07.2023
07.04.2023
07.03.2023
16.12.2022
17.10.2022
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Шампионът Балкан надигра лидера Черноморец в НБЛ
Григор Димитров, Алкарас и Надал се завръщат за силния турнир в Мадрид
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: