Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Бургаски спортисти с гневно писмо до министрите на здравеопазването и спорта
Автор: Иван Сотиров 09:51 / 30.11.2020Коментари (0)2910
©
Бургаски спортисти изпращат писмо до министрите на здравеопазването и спорта, във връзка със забраната за провеждане на тренировки. Според тях липсва логическа връзка между отделните точки в заповедта и липсата на мотиви при издаването на тези заповеди.

Ето целия текст на писмото:

Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме несъмнено много по-загрижени от всеки друг за здравето на нашите деца, и не само за тяхното здраве, и като такива очаквахме с особено внимание действията, които ще бъдат предприети от овластените органи, кризисния щаб и конкретно от Вас, по отношение на актуалната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с печално известната епидемия от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предходни изявления на Министър председателя, Бойко Борисов относно недопустимостта на евентуално"затваряне на държавата“, но дори очевидно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и неадекватна, особено по отношение на касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и даже от векове е значението на спортната и физическа активност за личното и общественото здраве, а оттам и за благосъстоянието на държавата и обществото.

Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед,може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено "тренировъчните мероприятия“ примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че наложеният пълен "локдаун“ е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи. Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени(т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!

На 26 ноември, само ден, след като оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация стартира кампания "Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, мерките към преустановяване на каквато и да е спортна активност са диаметрално противоположни дори на препоръките на върховната институция в областта!

Затова, по изложените по-горе наши съображения, настояваме:

•        Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;

•        Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;

•        Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност.
Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
24.03.2024
23.03.2024
20.03.2024
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: